Снимки: Reuters

115 хил. души са евакуирани от 30 километровата "Чернобилска забранена зона“ след ада, избухнал в атомната електроцентрала през 1986 г. Близо 220 хил. души напускат окръга в следващите няколко години.

Преди 33 години, катастрофата не само отнема милиони животи, но и лишава множество хора от дом. Сред тях са 49 360-те жители на Припят, малкото градче, основано през 70-те за да бъде дом на онези, които работят в Чернобил и техните семейства.

Още по темата

След аварията Припят остава призрачен град. Хората оставят всичко след себе си – дрехи, книги, играчки и дори животните си, тъй като властите се страхуват, че козината им ще пренесе радиацията.

Само за няколко часа, от спокойно семейно градче, Припят се превръща в едно от най-радиоактивните и опасни места на света.

Днес все още е призрачен град. Ала през последните няколко години привлича много... странни туристи.

През 2011 година украинското правителство отвори "Чернобилската забранена зона“ за туристи над 18 години. Не че преди това хората не влизаха там нелегално. А само през 2018 г., Припят е посетен от 72 хил. души. - с 10 хил. повече от 2017 г. Някои са любопитни как би изглеждал постапокалиптичният свят, а други – да видят какъв е бил животът зад Желязната завеса. Книгите за СССР все още са отворени в класните стаи, съветската статуя на Ленин се издига на площада, недокосната. Блъскащите колички са в готовност в увеселителен парк, който трябвало да отвори няколко дни след катастрофата.

Радиацията от Чернобил причинява смърт, болести и мутации както за хората, така и за животните. Опасният облак се носи из цяла Европа и е почти невъзможно да се определи точно колко души е засегнал. Едно е сигурно – броят им е ужасно голям.

Днес "Чернобилската забранена зона“ е един пример, как дивият живот би се развил, ако хората изчезнат. Вълци, лосове, лисици, кафяви мечки, дори рисове обитават опасното място.

Въпреки че на много места радиацията е паднала под опасните нива, то има много „горещи точки“, а туристите са предупреждавани да не докосват и да не сядат върху нищо.

Голям е броят на компаниите, които предлагат обиколки из Припят. Появяват се все повече и повече хотели, готови да приютят авантюристите.

Но вместо всички те да са ориентирани към това да печелят на гърба на трагедията и смъртта, те предлагат едно "отварящо очите преживяване“. Повечето гидове разказват за тежките последици от Чернобил и поучават своите посетители, до къде света не трябва да стига.

Но дали туристите са в безопасност в Припят?

Повечето хора, които са посетили радиоактивния град, казват, че не са се почувствали застрашени. Всъщност техните екскурзоводи и уредите за отчитане на радиация, които те носели, ги накарали да се чувстват напълно в безопасност.

Ала според някои експерти, случващото се в Припят е едно голямо безразсъдство. Много от туристите всъщност не спазват правилата – те си тръгват от опасната зона "замърсени“. През 2017 година, мъж се опитва да се качи на радара "Дъга“, за да си направи селфи... и умира.

Посетителите на града са толкова много, че често се налага гидовете да се надбягват с други групи, за да може техните клиенти първи да стигнат до изоставеното виенско колело и да си направят снимки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase