Снимка: БТА

Новият филм на Куентин Тарантино "Имало едно време в Холивуд" беше включен в основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан, съобщи АФП.

"Страхувахме се, че филмът, който ще бъде пуснат по екраните в края на юли, няма да бъде готов, но Куентин Тарантино не излезе от монтажната четири месеца. Той е истинско дете на Кан - верен и точен! Както с "Гадни копилета", ще бъде там, 25 години след "Златната палма" за "Криминале" - заяви директорът на фестивала Тиери Фремо.

"Имало едно време в Холивуд" на Тарантино е един от най-очакваните филми през тази година. В него участват Леонардо ди Каприо, Брад Пит, Ал Пачино, Дакота Фанинг. Филмът проследява историята на бившата звезда в телевизионни уестърни Рик Далтън и неговия дубльор Клиф Бут.

Действието се развива в Лос Анджелис през 1969 г., пише БТА. В конкурсната програма беше добавен и филмът на Абделатиф Кешиш "Мектуб, моя любов: Интермецо". Режисьорът спечели наградата "Златна палма" през 2013 г. с "Животът на Адел".

Кинофестивалът в Кан ще продължи от 14 до 25 май. Председател на журито за основната конкурсна програма е мексиканският режисьор Алехандро Иняриту.

Също така стана ясно, че в състава на журито влизат още американската актриса Ел Фанинг и номинираният за "Оскар" гръцки режисьор Йоргос Лантимос.

Журито, което ще присъди фестивални отличия, в това число и водещия приз "Златна палма", наброява четири жени и четирима мъже от шест страни. В състава му са още режисьорът Павел Павликовски (Полша), режисьорката Аличе Рорвахер (Италия), режисьорката Кели Райхарт (САЩ), режисьорът Робен Кампийо (Франция), авторът на комикси и филмов режисьор Енки Билал (Франция) и актрисата и режисьорка Маимуна НДиайе (Буркина Фасо).

Миналата година фестивалното журо, председателствано от австралийската актриса и носителка на "Оскар" Кейт Бланшет, присъди наградата "Златна палма" на филма "Джебчии" на Хирокадзу Корееда (Япония), припомня Франс прес.

Кинофестивалът в Кан ще бъде открит на 14 май с филма "Мъртвите не умират" на режисьора от САЩ Джим Джармуш. Седемдесет и второто издание на проявата ще продължи до 25 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase