Снимка: Bulgaria ON AIR

Къде е границата, която да те спре да бъдеш безпристрастен наблюдател, а смело да покажеш емоцията си, разглежда режисьорът Ерик Поуп във филма "Хиляда пъти лека нощ".

Историята проследява живота на един от топ водещите фотографи в света, които отразяват горещите военни конфликти. Макар и доста опасна професия, тя е избрана от жена. Ребека Томас (Жулиет Бинош) е тази, която отсъства от дома си, за да гради кариера, рискувайки дори живота си. И ако всекидневието й е изпълнено с рискови моменти, то тя е изоставила семейните задължения и децата й са поверени на грижите на нейния съпруг.

Ситуацията е такава, до момента, в който при поредно посещение в Кабул, Ребека не попада близо до бомбен атентат от жени-камикадзета. Ранена, на героинята й се налага да преустанови работата си и да преосмисли приоритетите си.

Сюжетът е разказан през обектива на героинята, всеотдайно отдадена на професията си, но на цената на пренебрегнатия й личен живот. Именно чрез нейния образ, Поуп  включва автобиографичен момент от опита си на военен кореспондент.

Режисьорът ни доближава до едни от най-горещите точки в света, сред които Мароко и Кения. Смила безкомпромисно лицемерието на западното общество, консумиращо безизразно новините за бедстващите райони, редом с безмисления бляскав живот на холивудските знаменитости.

"Докато светът се интересува от бельото на Парис Хилтън, а забравя, че някъде се изнасилват деца, ще съм бясна и ще снимам" е мотото, което води героинята на Бинош към следващата цел.

Историята на Ребека не е приказка от "Хиляда и една нощ". Зад всеки нейн кадър се крият хиляди емоции на хора, изгубили живота си или погубили нечий друг.

Поуп поглежда ситуацията и под друг ъгъл, засягайки въпроса, до кога фотографът има право да остане безучастен към живота, следейки го единствено през фотообектива и кога е време да захвърли фотоапарата и да прекрачи в реалността.

Филмът е носител на 2 награди на Световния Филмов Фестивал в Монреал 2013 г., като първата е Специалната Голяма Награда на Журито.

В ролите ще видим още Николай Костер-Валдау, Мария Дойл Кенеди, Клое Анет и др. Гледайте "Хиляда пъти лека нощ" на 30 март от 23.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase