Снимка: ОДО

(не)Възможното образование

За втора година у нас ще се състои кинофестивал за образованието "(не)Възможното образование." Тази година прожекциите и работилниците ще се проведат във Федерацията на научно техническите съюзи, където ще ни представят разнообразието от подходи и цялостни модели в областта на хуманната педагогика. Идеята за подобно събитие не идва случайно. Става с натрупване, разказва Нели Керемидчиева, основател на феста, част от ОДО (Общност за демократично образование). "Една от първите ни публични дейности като НПО през 2014 г. беше прожекция на преведения от нас филм "Забраненото образование". Правили сме го и в следващите години с други филми, макар и спорадично и в малки формати. След всяка прожекция дискусиите се случваха естествено и спонтанно и винаги сякаш времето не стигаше. В определен момент се натрупаха толкова интересни филми, които искахме да споделим с възможно най-много хора, че вече нямаше как да го направим само с доброволчески труд и един по един. Тогава разбрахме за възможност да кандидатстваме за проектно финансиране и бяхме одобрени. И въпреки че подобен форум до този момент не се бе случвал у нас, тя и останалите организатори се надяват, че все пак ще има достатъчно хора, които да видят смисъл и нужда от Фестивала – така, както се струва и на самите тях. "Не сме правили предварителни проучвания и до последно не знаехме какво да очакваме. На моменти се страхувахме, че твърде малко хора ще дойдат, в други- че ще са много и залата няма да може да ги събере... Реалността надхвърли надеждите ни. Залата беше пълна на всяко от 11-те събития, а на откриването връщахме хора – по тази причина за тази година потърсихме по-голяма зала", спомня си Нели Керемидчиева.

Второто издание

Една от големите разлики тази година е, че се очаква някои от прожекциите да се състоят и в други градове, благодарение на местни хора и организации. "Засега имаме потвърждение от училище Френе в Бургас, в партньорство с читалище "Хамалогика", училище "Слънчев лъч" в Пловдив и училище "Леонардо да Винчи" в Добрич със съдействието на Камен Киров. Очакваме и се надяваме на включване от Варна", разказва Нели. За да изпълнят желанието за повече български практики, тази година ще има няколко събития, към които няма прожекция на филм.

"За съжаление няма документална българска продукция по темите на Фестивала (или поне ние не успяхме да намерим такава) и има чудесни български практики, които остават недокументирани и буквално живеят само в спомените и личния опит на учителите и учениците, които са участвали непосредствено в тях",  обяснява още организаторът на феста. Другата разлика е, че по някои теми вече ще задълбочат дискусията и ще я обогатят с детайли. Такъв пример е събитието за демократично образование, което говори и за социокрацията като метод на самоуправление, който е непознат за много от самите демократични училища.

Преди фестивала

Подготовката на фестивала вече кипи. Организиран е и конкурс за училищен плакат. "Решихме да поканим българските училища да разкажат за своите практики по темата "Ученето е навсякъде" и да го изобразят чрез плакати. Срокът за подаване на плакати към нас е 20.01, след което всички ще бъдат публикувани на Facebook страницата на Фестивала, а във фоайето на залата на Фестивала ще се изложат 12 от тях, определени от посетителите на страницата и от организаторите. Подробности за конкурса могат да се прочетат тук. Имахме късмет да намерим съмишленик в лицето на Дирекция "Превенция, интеграция, спорти и туризъм" към Столична община, които добавиха предметни награди за отличените училища. От наша страна осигуряваме по една двойна покана за посещение на всички прожекции.

Институциите

"Бих казала, че отношението на държавните институтции е положително. – смята Нели -  Например по наша молба информация за конкурса беше разпространена сред училищата със статут на иновативни чрез зам.министър Сачева. Надяваме се на присъствие от страна на МОН и на някои от събитията на Фестивала. Дирекция ПИСТ към Столична община разпространи информация сред софийските училища и откликна с предложения за допълнително сътрудничество що се отнася до информационната ни кампания. В дирекция "Култура" към Столична община също имаме съмишленици. Единствено засега не сме успяли да установим контакт със Софийското регионално управление на образованието – надяваме се, че и това ще стане. За нас е важно да привлечем интереса на работещите в държавните училища и родителите на децата в тези училища, тъй като е ясно, че там преминават 12 години от живота на болшинството български деца.

Организаторите

Формално това е "Общност за демократично образование" и действително повечето от доброволците са от Сдружението, а Нели е председател на Сдружението понастоящем.  "Много по-съществено обаче е, че това вече не е проект само на ОДО  – към него се присъединяват все повече доброволци, особено от посетителите от първото издание, които искат да помагат, за да го има и за да става още по-полезен за всички ни.  Обявяваме като партньори сдружение "Форум за професионално образование", СофтУни,  Център за приобщаващо образование, но искам да подчертая, че всички образователни организации, към които сме се обърнали за помощ и сътрудничество досега, са откликвали положително. Още по-показателно е, че си партнираме с организации, които по други теми са на противоположни позиции помежду си. За нас това е знак, че посланията на Фестивала за възможности и развитие в образованието са припознати от наистина широк кръг хора и организации в образованието" разказва още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase