Снимка: Позор

Една от най-актуалните ирански режисьорки Рогие Таваколи пристига в София, за да представи филма си "Майчинство", определен като най-силния дебют в иранското кино за отминалата година. Филмът представя историята на три силни жени, които се опитват да живеят своя живот, въпреки заобикалящата ги среда.
"Направих филм за жените в моята родина – за жените, които искат да са обичани, за жените, които са отдадени на изкуството, за жените, които са състрадателни", сподели Рогие Таваколи.

Сред звездите на "Майчинство” за Хание Тавасоли, работила с режисьори като Аббас Киаростами и Ники Карими, и новата надежда на иранското кино Назанин Баяти, която зрителите на Sofia MENAR ще видят и във филма "Стадо без пастир”.
"Майчинство” ще има две прожекции в рамките на Sofia MENAR. На 18 януари в Дома на киното, когато ще бъде официалната вечер на Иран в рамките на фестивала и на 19 януари в Културен център G8, като и двете прожекции ще бъдат представени от Рогие Таваколи.

Рогие Таваколи е родена в Язд през 1985г. Завършва кино и литература в университета „Сурех” в Техеран. Ръководи департамента по изкуство в университета в Язд. Заснела е над 20 късометражни филма и е член на Иранската филмовата асоциация за късометражно кино.

"Майчинство” е част от фокуса върху новото иранско кино, който фестивалът Sofia MENAR представя на зрителите. 7 премиерни заглавия, отличени на множество международи фестивали, сред които „Тъмната стая” на Рухола Хеджази с носителката на "Сребърна мечка” Саре Баяд в главната роля, "Стадо без пастир" с 4 награди от най-

престижния ирански фестивал "Фаджр” и "Портокалови дни”, отличен с награди за най-добър дебют, награда на ФИПРЕССИ и награда за най-добра актриса (Хедие Техрани) от фестивала в Манхайм-Хайделберг. Sofia MENAR стартира на 15 януари и продължава до 31 януари в Дом на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешки център.

Рогие Таваколи гостува на Sofia MENAR с любезното съдействие на Културното представителство към Посолството на ИР Иран в София.

Коментари Напиши коментар

3

Хюго Бос

преди 5 месеца

Не минава и ден, в който либерадтоболшевиките да не ни натрапват тази гнусна религия. Обявили война на християнството и четем само за гнусния им ислям. Като са ви толкова мили, днес-ерещи, марш с куфарите в Азия.

2

Анонимен

преди 5 месеца

Браво на персите, ще гледам филма. Писна ми от краварски филми пропити с кръв и насилие и войни и гангстерски престрелки и силиконени чалгаджийки с 2 грама мозък за актриси.

1

Мариела

преди 5 месеца

Тази от какво точно се оплаква. Може да си поръча жиголо но няма да бъде обичана. Трябва да се информира.