Снимка: Bulgaria ON AIR

 

За преходността на актьорската професия ни разказва Оливие Асаяс в "Облаците на Силс Мария". Режисьорът ни среща с Мария Ендърс (Жулиет Бинош) - актриса в апогея на световната си кариера, поканена да играе в нова версия на пиеса, която я е направила известна преди 20 години - "Змията на Малоя" от Вилхем Мелхиор.

Тогава Ендърс се превъплъщава в младата изкусителка Зигрид, която засенчва своята шефка. Сега на Мария е предложена ролята на зрялата Елен, а за нейна асистентка е избрана млада холивудска актриса (Клои Грейс-Мориц).

Бинош, която е и сценарист на филма се изправя срещу собствените си страхове в професията. Именно нейна е идеята за продукцията. На героинята й се налага да застане от другата страна и да проследи "залеза" в кариерата си. Сблъсъкът на реалността не е лесен. Хубавите и примамливи роли са останали в миналото, а тези, които някога е играла вече се дават на други.

Вярна спътничка в това преживяване е асистентката й Валентина (Кристен Стюарт). Двете, като че ли играят себе си -  Героинята на Бинош е със съхранено достойнство и силно его, а спътничката й е интелигентна и емоционално крехка.

Бинош е изклютелна - екранното й присъствие - внушително, без грим, фалш, но с аксесоари на модна къща "Шанел", финансирали филма да бъде заснет на 35 мм лента.

Кристен Стюарт също прави силен образ и е първата американска актриса със "Сезар" за поддържаща роля и втора след Ейдриън Броуди, спечелил наградата за главна роля в "Пианистът" /2002/.

Гледайте "Облаците на Силс Мария" на 5 януари от 23.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase