Снимка: Bulgaria ON AIR

Шекспир е казал, че никога няма да намерим жена без готов отговор. Отговорите на едни от най-наболелите теми за Европа идват през няколко силни женски истории, облечени в атрактивна кино опаковка. Филмите ще преминат през 7 български града.

Става въпрос за 3 кино творби, финалисти на кино "Лукс", които поставят във фокуса на вниманието силни женски персонажи. Тези 3 филма се гледат от депутатите в Европарламента и те гласуват кой им е любимият. Филмите в кино "Лукс" застъпват проблемни теми за Европа.

"Силните женски персонажи се появяват в много добри филми. Българските зрители на 30 ноември, в София, ще бъдат част от прожекции, които се случват в цяла Европа. Филмът "Стикс" е за млада уверена лекарка, която тръгва с лодка в открито море. Там тя се среща с друга лодка с бежанци и бива поставена пред трудна човешка дилема. Филмът е ужасно реалистичен. Може да бъде видян в "Дом на киното", отбеляза директорът на "София Филм Фест" Мира Сталева в "България сутрин".

"Другата страна на всичко" разказва за едно семейство и всичките му тайни. Филмът е ситуиран в бившата комунистическа Европа. Центърът е дама, собственик на апартамента, в който се случва действието. Тя е борец за правата на хората. Филмът е историята на Сърбия.

"Жена на война" е победителят. Героинята във филма се бори за опазване на живота чрез осигуряване на чиста вода и чист въздух, като се бори с алуминиевата индустрия, обясни Сталева пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase