Снимка: Цвета Борисова

Здравко и Ангел

Светът, но не какъвто ни го анонсират новините, а детайлно проучен от режисьорите-документалисти, събират за пореден път Здравко Григоров и Ангел Хаджийски - организатори на Sofia Biting Docs. Двамата стоят зад още няколко проекти, показващи алтернативното кино. Това са  "Цветята на Корана", проследяващ филми от Близкия Изток и Северна Африка, "Северно сияние", събиращ историите на Скандинавия и Прибалтика, както и  "Сатори в утрото на есента" представящ киното на Далечния Изток.

Двамата отдавна са проектирали свой вкус към начина, по който да изглежда всекидневието им. Животът им се върти между редуването на фестивали и пътешествия из далечни и близки райони. Историите, които им се случват по време на пътуванията са достойни за описване, тъй като и повечето места, които посещават са далеч от туристическите дестинации. Непосредствено след финала на тазгодишното издание Здравко и Ангел са отново на път. Първо заминават за Великобритания, а със следващата си дестинация се озовават в Мадагаскар. 

"Животът ни следва графика на кинофестивалите у нас – без значение дали работим за дадено събитие или самите ние организираме фестивал", обяснява Здравко пред Dnes.bg. Двамата с Ангел знаят, че през лятото са затрупани с работа и отлагат почивките. Това се отнася и за декемврийските празници – от много години на Коледа и Нова година са в работен режим. В Лондон отиват специално за изложбата на Майкъл Джексън в Националната портретна галерия. Страшно много ги впечатлява видео с началото на концерта му в Букурещ през 1992 г. "Времена, в които всички си мечтаехме да видим големите звезди. Имаше невероятна енергия както сред публиката, така и на сцената".

Sofia Biting Docs

Според Здравко и Ангел, тази година фестивалът им има много голям възход спрямо предходните издания. Билетите за откриващия филм "Пътят на Сантяго: Пътешествие на духа" са продадени две седмици преди началото. За първи път имат в програмата два български премиерни филма: "Пътят на Сантяго" и "Градината на Пресвета Богородица", като салоните и за двата са разпродадени.

Изненадват се от активността на зрителите в дискусиите, които организират след прожекциите. В някои случаи разговорите продължават повече от 30 минути.

"Коментарите на зрителите са много важни за нас – вслушваме се еднакво и в похвалите, и в критиките. Така сме създали много познанства, които с годините са прераснали в приятелства", отбелязва още Здравко Григоров.

Що се отнася до въпроса дали поредното издание на фестивал ги уморява или им помага опита от предходните, то двамата с Ангел са сигурни, че когато вече са изградили име, колелото се завърта по-лесно. Със Sofia Biting Docs им се е получило малко по-трудно, защото хората не са свикнали да ходят на кино, за да гледат документални филми, но тазгодишното издание се оказва доказателство, че вече двамата са отгледали своята публика.

Друг много важен детайл е, че те са абсолютно безкомпромисни към селекция на филми и събития. А за да се случи това се налага да са напълно независими от държавни институции и спонсори.

"Това е начинът да селектираме и да показваме онова, което смятаме, че трябва. А и, когато сами си организираме събитието знаем, че и успехът, и провалът са изцяло за наша сметка", коментира още Здравко.

Гордостта им от тази година е, че успяват да покажат "Strike a Pose" за танцьорите на Мадона и "Йога: архитектура на изкуството" за фотографа Майкъл О’Нийл. И двата филма биват много добре приети от зрителите, което най-много ги радва.

Киното

За тях киното отдавна се е превърнало в работа и все по-рядко гледат филми за удоволствие. За фестивалите, които организират се стремят да показват филми, които ще привлекат вниманието на зрителите и ще ги накарат да се замислят след като са ги изгледали. С годините се убеждават, че не е достатъчно на тях да им харесва даден филм, за да го покажат на българската публика. Затова вече гледат доста по-мащабно на заглавията, които избират.

Пътешествията

Макар и да не спират да пътешестват и споделят голяма част от тях в социалните мрежи, Здравко и Ангел все още не се замислят да направят и филм за странстванията си.

"Предпочитаме да гледаме пътешествията на останалите. Пътуваме, за да избягаме от работната среда, а ако трябва да се заснеме филм, това означава отново работен процес, така че подобен проект не се вписва в плановете ни", отбелязва Здравко и допълва -  Има толкова много непосетени места, че никога не знаеш какво те очаква там и винаги си мислиш, че най-хубавото тепърва предстои. Еднакво добре се чувстваме както из лабиринтите на мароканските медини и отрупаните с екзотични плодове азиатски пазари, така и по спретнатите улички във френската провинция и тучните родопски поляни у нас".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase