Снимка: Bulgaria ON AIR

На пръв поглед случайно пътно произшествие между велосипедист и луксозен джип преплита съдбата на две семейства край езерото Комо. Пострадалият е келнер, прибиращ се след гала вечеря на престижен колеж. Мъжът е откаран в болница в тежко състояние. Докато лекарите се борят за живота му,  ретроспективни кадри проследяват моментите преди катастрофата и разкриват, че инцидентът съвсем не е случаен.

Режисьорът Паоло Вирзи показва историята от няколко ракурса и сюжетът тръгва в съвсем нова посока, разкостваща човешката същност и проследяваща замаха, с който материализмът е окупирал обществото ни. Битието на две фамилии от различни прослойки - едното преуспяващо, а другото, принадлежащо към средната класа се надпреварват да качат поне още едно стъпало в йерархичната стълбица.

Филмът е по романа на Стивън Амидон, който умело ни вмъква в света на съвременния човек, устремен да остойностява всичко и всеки.  "Човешки капитал" е всъщност терминът, с който се определя нетната стойност на жертвата при пътна злополука. Колко струва и струва ли си изобщо да се живее в подобен свят? Вирзи не се задоволява да заснеме просто напрегнат трилър, а прави дисекция на болката и суетата на социалното неравенство.

Ролите са поверени на Фабрицио Бентиволио, Валерия Голино, Фабрицио Джифуни и др. Гледайте "Човешкият капитал" на 6 октомври от 23.15 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase