Кадър от "Ага". Снимка: София Филм Фест

"Ага" получи голямата награда "Златна роза" за най-добър пълнометражен филм, а Милко Лазаров взе отличието за режисура, съобщават от НФЦ. Носителят на голямата награда получи и отличието “Дани Лернер” в размер на 50 000 евро в услуги и 5 000 евро в брой, осигурена от Ню Бояна Филм Студио. "Ага" получи също така приза за операторска работа в лицето на Калоян Боилов, а акредитираните журналисти също дадоха своя глас за този филм.

Специалната награда на журито се присъди на "Възвишение" на Виктор Божинов.

Още по темата

Специалният приз за телевизионен филм се даде на авторите на филма 8’19” по текст на Георги Господинов - Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Теодор Ушев, Надежда Косева, Владимир Люцканов, Кристина Грозева, реж: Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Теодор Ушев, Надежда Косева, Владимир Люцканов, Кристина Грозева.

Филмът на Надежда Косева "Ирина" спечели три награди на 36-ото издание "Златна роза" - за дебютен пълнометражен филм,  за най-добра актриса за Мартина Апостолова (поделена с Егле Микулианите  за "Чудо" ) и отличието на Съюза на българските филмови дейци, предават от София Филм Фест.

След броени дни предстои и международната премиера на "Ирина" в основния конкурс на 34-ия кинофестивал във Варшава. Филмът  ще бъде представен и в конкурсните програми на още няколко престижни международни кинофорума през есента.

Александър Алексиев взе приза за най-добра мъжка роля за участието си във "Възвишение", а отличието за поддържаща роля се присъди на Ангелина Славова за "Живи комини" и Димитър Коцев-Шошо за същия филм.

"Гората на Димо" на Христо Симеонов получи приза за късометражно кино, а с дипломи си тръгнаха "Брак" на Слава Дойчева и "Мост" на Явор Веселинов.

Специалната награда на журито отиде в ръцете на Камен Коларов за проекта му "Диагноза". Наградата на Филмаутор за оригинален авторски подход се присъжда на филма "Чудо", реж. Егле Вертелите. Публиката отличи своя фаворит - "Смарт Коледа" на Мария Веселинова. Приз за сценарий не бе присъден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase