Снимка: София Филм Фест

Общ преглед

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Ясен

За поредна година българин става част от младежкото жури във Венеция. "28 пъти кино" кани 28 млади киномани (по един участник от всяка държава на Европейския съюз) да се включат като членове на журито в секцията "Giornate degli Autori" на филмовия фестивал във Венеция през 2018 година.

Този път честта се пада на Ясен Атанасов - на 21 години, родом от София, но по думите му - духом от света. През септември започва втората година от следването му в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов, където учи актьорство за драматичен театър в класа на проф. Ивайло Христов.

"Обичам да хапвам, да срещам нови хора с различни интереси, да гледам хубаво кино и да пътувам. Искам да обиколя света. Карам колело за удоволствие и съм фен на спортните и мощни коли. Мисля, че има нещо екстремно в моята личност", обяснява Ясен за себе си.

Всеки, който иска да е на негово място и е на възраст между 18 и 25 години има шанса да бъде следващият участник в журито, стига да кандидатства на сайта на София Филм Фест. Необходимото условие е да владее английски език, за да участва в обсъжданията на филмите с киноспециалисти и колеги, както и да може да пише публикации на ревюта и блог-статии.

Отговорил на изискванията Ясен получава самолетен билет за Венеция, настаняване на Лидо, в непосредствена близост до залите на фестивала. Получава акредитация, която му осигурява приоритетен достъп до прожекциите на филмите във "Венециански дни".

Киното

Ясен израства в семейство, в което театърът и киното са били неразделна част от живота и традициите.

"Така се случи, че буквално почти все един мой роднина е свързан със сцената или телевизионните екрани, а както българите казват: "Кръвта вода не става". Не мисля, че е имало точен момент, в който съм се влюбил в киното. То просто е било в кръвта ми. Като малък имах щастието да бъда избран да се снимам в детски серии и в един пълнометражен филм и видях за какво иде реч и то взе, че ми хареса", разказва младежът и така от 8-годишен насам винаги нещо го свързва със седмото изкуство, с актьорското майсторство или сцената.

"Явно е било любов от пръв поглед, а пеперудките си стоят още в корема - не са мръднали. Помня, че за първи път отидох на кино с майка ми и сестра ми на около 4-5 години. Даваха първата част от поредицата за Хари Потър. Изглежда не ми беше харесало много, понеже помня един кентавър, малко пуканки, изхода на киното, сълзите ми по бузите и ръката на майка ми, извеждаща ме през пълната зала към изхода докато врънкам. Като се замисля, май не е била най-добрата първа среща".

Но това е в миналото, а в настоящето Ясен вече е готов за сцената и се готви за бъдещето, когато иска да работи с Куентин Тарантино.

"Много ли е? Аз вярвам, че има ли желание - има и начин, тъй че защо не. Защо с него ли? Ами защото е гениален. Начинът, по който разказва историите на екрана не може да бъде пренебрегнат, а това е световно оценено. Обичам абсурда и персонажите, които създава, и искам да бъда един от тях някой ден. А на всичкото отгоре той самият се снима в своите филми - не е ли достатъчно badass?"

Все пак любим филм му остава "Изкуплението Шоушенк". "Никога не съм стоял толкова дълго в напрежение и не съм се молел за благополучието на някого от героите. Тогава буквално влязох във филма", обяснява актьорът.

Пътешествията

Освен кино, Ясен обича и България. Убеден е, че е прекрасна с изключително голям потенциал и ресурси.  Убеждава се в това миналото лято, когато започва да я обикаля и за пореден път оценява българската кухня.. Най-обича бабината мусака.

Ясен обича и да пътува, а последната му дестинация е Берлин. "Пет пъти съм ходил и не омръзва", обяснява той и прибавя, че е влюбен и в Италия, където не би се отказал от малка къща с гледка към морето в някое малко, китно градче.

Но сред всичките "пътешествия" най-много обича Дома на киното в София, където може да усети с всички рецептори магията.

"Като си мисля за персонаж от филм, с който се сливам - май ще да е кралят на Белгия (от "Белгийският крал" на Петер Бросенс и Джесика Удуърт)", отбелязва Ясен. Любимият му саундтрак от филм е музиката в "Теория на всичко". "Cinematic orchestra са гениални. Красота!".

Ако трябваше да живее в някой филм, пък - това е щял да е "Пианистът". Все пак и той свири на пиано, а що се отнася до въпроса кой би искал да изиграе живота му, актьорът си избира Колин Фарел. За най-голямо постижение в живота си определя именно избора да кандидатства за журито "24 пъти кино". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар