Снимка: Bulgaria ON AIR

Историята на Сюзан Симонен, станала монахиня по принуда на своите родители, разказва филмът на Гийом Никлу – "Монахинята".

Продукцията е по романа на френския философ Дени Дидро, който разобличава скандалното лицемерие в църквата. Годината е 1760 г. В мемоарите на Симонен се крие истината за отношенията между нея и други монахини.

Зад проповедите за духовно възвисяване в църквата се крият притаени страсти, превърнали се в табу дълги години. А непокорството на героинята е строго наказано.

Романът на Дидро е приет като скандален и цензурата много време е витаела около творбата. Първата му екранизация прави Жак Ривет през 1966 г.

Проектът Никлу завършва през 2012 г., а ролите поверява на Изабел Юпер, Полит Етиен, Луиз Бургоан, Мартина Гедек, Жил Коен и др.

Гледайте "Монахинята" на 24 юни от 23:00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

19

анонимен

преди 1 година

Подкрепям пост:18.Това е и моето мнение!Т.н. католическа църква не е вече никаква църква още от 1054г.,когато са се отделили от православната църква.Дано се осъзнаят докато има още време.

18

Анонимен

преди 1 година

Не е лошо да се уточни,че става въпрос за ,,католическата (т.н.) църква ,, ,която ,както е написал/а 7 , е в ерес ,както и протестантите .
А ние- българите сме държава с 1300 год история ,и сме оцелели , благодарение на нашата Българска Православна (!!!) Църква и Вяра !!!

17

Име

преди 1 година

До Анонимен
Противопоставянето не е между една и друга религия, а между теизма и атеизма. Така че като сочат с пръст религиозните хора, атеистите осмиват всички религии. А истината е, че дори човек да се провали в своите духовни усилия, пак е по-добър от някой, който живее като животно, откъснат от Бога.