Снимка: Bulgaria ON AIR

Смело нахлуване в женската чувственост прави режисьорът Оливие Асаяс с "Облаците на Силс Мария". Филмът ни среща с кинозвездата Мария Ендерс (Жулиет Бинош) и нейната  асистентка Валентина (Кристен Стюарт).

Актрисата се е запътила към Цюрик, където ще получи награда за цялостно творчество от драматурга, открил я някога за театъра и киното. И докато Ендерс е вторачена в своите славни години, се сблъсква с реалността, където хубавите роли са останали в миналото, а нови актриси са готови да се превърнат в големи звезди.

Бинош и Стюарт играят себе си. Актрисата е със съхранено достойнство и силно его, а спътничката й - интелигентна и емоционално крехка.

Мария решава да се включи в постановка, в която е играла и някога. Но този път не като прелъстителката, а като изоставената. Ролята на съблазнителка вече принадлежи на друга актриса (Клои Грейс-Мориц).

И все пак Мария решава да се включи в проекта, а репетициите се случват в самотна вила в Алпите. И именно там се отключва дълбоката връзка между героините на Бинош и Стюарт.  Около репликите, самотната природа, двете намират себе си, преоткриват отношенията със заобикалящото, преосмислят суетата, осъзнават непреодолимите различия между поколенията и усещат, че никой не принадлежи на никого. Единственото сигурно в живота е времето, което обръща внимание на всеки, но по свой начин.

Бинош участва в създаването на филма и като сценарист, сякаш за да се справи със своя страх от съдбата на актрисата. Екранното й присъствие е силно, без грим, без фалш, шокиращо реалистично. А аксесоарите на двете главни героини – чанти, дрехи, очила, обувки са дело на модна къща "Шанел".

Гледайте "Облаците на Силс Мария" на 16 юни от 23.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 1 година

а този филм е страхотен

1

Handel

преди 1 година

Като гледам какви филми се правят вече не се чудя защо няма нищо за гледане. Само си раздават награди един на друг и се тупат по рамото.