Снимка: Bulgaria ON AIR

Смело нахлуване в женската чувственост прави режисьорът Оливие Асаяс с "Облаците на Силс Мария". Филмът ни среща с кинозвездата Мария Ендерс (Жулиет Бинош) и нейната  асистентка Валентина (Кристен Стюарт).

Актрисата се е запътила към Цюрик, където ще получи награда за цялостно творчество от драматурга, открил я някога за театъра и киното. И докато Ендерс е вторачена в своите славни години, се сблъсква с реалността, където хубавите роли са останали в миналото, а нови актриси са готови да се превърнат в големи звезди.

Бинош и Стюарт играят себе си. Актрисата е със съхранено достойнство и силно его, а спътничката й - интелигентна и емоционално крехка.

Мария решава да се включи в постановка, в която е играла и някога. Но този път не като прелъстителката, а като изоставената. Ролята на съблазнителка вече принадлежи на друга актриса (Клои Грейс-Мориц).

И все пак Мария решава да се включи в проекта, а репетициите се случват в самотна вила в Алпите. И именно там се отключва дълбоката връзка между героините на Бинош и Стюарт.  Около репликите, самотната природа, двете намират себе си, преоткриват отношенията със заобикалящото, преосмислят суетата, осъзнават непреодолимите различия между поколенията и усещат, че никой не принадлежи на никого. Единственото сигурно в живота е времето, което обръща внимание на всеки, но по свой начин.

Бинош участва в създаването на филма и като сценарист, сякаш за да се справи със своя страх от съдбата на актрисата. Екранното й присъствие е силно, без грим, без фалш, шокиращо реалистично. А аксесоарите на двете главни героини – чанти, дрехи, очила, обувки са дело на модна къща "Шанел".

Гледайте "Облаците на Силс Мария" на 16 юни от 23.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase