Снимка: БТА

Темата за отношението към жените в Холивуд доминираше при раздаването на наградите на американската Гилдия на филмовите актьори в неделя в Лос Анджелис, предаде Асошиейтед прес.

Повечето от звездите, които връчваха призове на сцената, бяха жени, а водеща на шоуто беше Кристен Бел.
"Изживяваме повратен момент", каза Бел в речта си при откриване на вечерта.

С монолога си, в който почти не бяха засегнати политически теми, тя призова за съпричастност и усърдие на дамите.

След като много изтъкнати мъже от Холивуд бяха обвинени в сексуални посегателства, на практика всеки аспект от наградния сезон е повлиян от скандала - от интервютата на червения килим до вълненията кой ще победи.
Актьорите Джеймс Франко и Азис Ансари, които спечелиха награди "Златен глобус" преди две седмици и носеха значки в подкрепа на движението "Таймс ъп" ("Времето изтече"), впоследствие бяха обвинени в сексуален тормоз от редица жени.

И двамата бяха номинирани от американската Гилдия на филмовите актьори и загубиха - Франко от Гари Олдман за най-добър актьор, а Ансари от Уилям Мейси за най-добър актьор в телевизионна комедия.

Сам Рокуел, който победи своя партньор Уди Харелсън от филма "Три билборда извън града" в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля, се обърна към колежката си Франсис Макдорманд от сцената.

"Франсис, ти си могъща. Заставам рамо до рамо с теб и всички невероятни жени в тази зала, които се опитват да подобрят нещата. Това трябваше да се случи по-рано", каза той, цитиран от БТА.

Повечето от коментарите по време на вечерта бяха насочени към бъдещето. Президентът на гилдията Габриел Картерис каза, че "Това не е момент във времето. Това е движение".

Още по темата

"Толкова съм благодарна, че кариерата ни може да продължи и след 40-годишна възраст в наши дни. Ние сме силни, могъщи и жизнени. Моля се индустрията да стои зад нас, защото историите ни най-накрая са разказани", заяви от сцената Никол Кидман, която спечели награда за най-добра актриса в телевизионен филм/лимитиран сериал.

Морган Фрийман, който беше почетен с приз за цялостно творчество, добави: "Ще ви кажа какво не е наред с тази статуетка. Отзад е добре, но отпред личи, че е от определен пол".

Продуцентите обявиха, че темата за женското заявяване е вдъхновена от миналогодишния Поход на жените. Шоуто беше белязано и от период, в който едни от най-големите имена в Холивуд учредиха движенията "Таймс ъп" и "MeToo" за справяне с неравенството между половете, сексуалния тормоз, различното заплащане и други проблеми.

Червеният килим на наградите на американската Гилдия на филмовите актьори възвърна цветовете си, след като на церемонията за връчване на "Златните глобуси" мнозинството от знаменитости носеха черно в знак на протест. Значките на "Таймс ъп" също бяха по-рядкосрещан аксесоар.

Водещата от телевизия "Е!" Джулиана Ранчич зададе въпрос на актрисата Алисън Бри от сериала "Блясък" за обвиненията, отправени към Джеймс Франко, който е брат на съпруга й Дейв Франко.

"Не всичко, което беше казано, е напълно точно", каза звездата.

Въпреки че Джеймс Франко също нарече твърденията на жените "неточни", той не се появи на церемонията по раздаването на наградите "Изборът на критиците" на 11 януари.

Вечерта на връчването на призовете "Златен глобус" беше първото голямо събитие, заставено да се противопостави на скандала със сексуалното насилие в Холивуд, откакто той се разрази през октомври. Първото замесено лице в него беше продуцентът Харви Уайнстийн.

Мариса Томей и Розана Аркет, които отправиха обвинения към Уайнстийн, използваха част от времето, в което връчваха награди на американската Гилдия на филмовите актьори, за да назоват някои от "надигналите глас" актриси. Сред тях са Азия Ардженто, Ашли Джъд, Мира Сорвино и Оливия Мън.

"Толкова много влиятелни гласове вече не са заглушени от страха от отмъщение. Ние можем да контролираме нашата собствена съдба", каза Аркет.

Наградите на Гилдията на филмовите актьори се смятат за добър индикатор за успех на "Оскар"-ите, защото нейните членове са най-голямата група в Академията за кинематографично изкуство и наука.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase