Снимка: Bulgaria ON AIR

Студено и негостоприемно е Баренцово море в "Левиатан". Режисьорът Андрей Звягинцев продължава стриктно да посвещава историите си на природата, като я превръща в безмълвен герой в продукциите си.

Дистанцирано наситени сини тонове отразяват безпощадността на Звягинцев към държавната машина в Русия, оприличавайки я на Левиатан - библейско чудовище, наричано Сатана. Пред него дребния човек, сравнен с насекомо от един държавен служител (т.е. на Дявола) трудно може да оцелее. Не само физически, смазва го първо духовно.

Коля (Алексей Серебряков) обитава покрайнините на малък и крайбрежен град със съпругата си Лиля (Елена Лядова) и сина си от предишен брак. Героят се спречква с местния кмет, тъй като не е готов да му продаде имота си. На помощ му идва приятел от Москва - адвокат (Владимир Вдовиченков).

Звягницев описва сдържано случващото се, но детайлно проследява мощта на Левиатанския дух, плъзнал по всички стълбици на обществената йерархия.

Режисьорът е безпощаден дори към църквата, като институция, което също като част от държавната машина смазва обикновения човек.

Гледайте "Левиатан" на 26 ноември от 23:00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase