Снимка: Синелибри

Доста емоции бушуват в иначе сдържаните холандци в "Треска за лалета". Филмът е екранизация по едноименната книга на Дебора Могак.

Сюжетът ни връща в 17-ти век в семейството на богат бизнесмен Корнелис ( Кристофър Валц) и неговата твърде млада съпруга София (Алисия Викандер).

Двамата работят усилено над идеята да имат наследник, но само до момента, в който млад художник Ян ван Лоос (Дейн Дехаан) не прекрачва дома им, за да им направи семеен портрет.

С пищна визия, режисьорът Джъстин Чадуик ни потапя в миналото, рисувайки не толкова страшна картина на брачното положение. Макар и да чуваме повече, отколкото е нужно за „малкия войник” на героя на Валц, той се отнася с разбиране към младата си жена и сякаш не заслужава красотата й.

Чадуик проследява любовния триъгълник на фона на треската за лалета, която е обхванала Амстердам. Ситуацията е позната като първия икономически балон и хората се втурват да продават и купуват лукувици на лалета като някои стават богати, а други биват разорени.

Макар и сценарият да е поверен на Том Стопард, филмът разчита много повече на силно актьорско присъствие, в което може да включим и Джуди Денч в ролята на монахиня, също повлияна от бизнеса с лалета.

Костюмната драма е вдъхновена от творбите на Рембранд, на Йоханес Вермер, на Якоб ван Лоо и Есаяс ван де Велде, а Могак рисува собствена картина на тогавашния Амстердам. За съжаление любовната драма звучи неприятно познато, а тоновете, които са използвани в продукцията са само бледо копие, напомнящо по нещо на "Влюбеният Шекспир" и "Момичето с перлената обица".

"Треска за лалета" е част от Синелибри, а извън фестивалът може да се гледа у нас от 27 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase