Снимка: Reuters

Точно преди 30 години, на 26 октомври 1984 година, по кината в САЩ излиза филма на начинаещия тогава режисьор Джеймс Камерън "Треминатор".

Научнофантастичният екшън разказва за хуманоиден робот - Терминатор, който е транспортиран назад във времето от 2029 година в 1984 година (датата е 12 май), за да убие жена на име Сара Конър, защото й предстои да роди водача на съпротивата срещу машините. В същото време назад във времето е пратен и мъж, Кайл Рийз, който да защитава Конър от киборга. По повод 30-годишния юбилей Газета.Ru припомня истории за култовия филм. 

I'll be back или сценарий за един долар

Не е известно кой именно е измислил култовата фраза "I'll be back" ("Ще се върна"), но за Арнолд Шварценегер тя се превръща във визитна картичка. За пръв път много подобен израз се появява още в предварителния сценарий на Джеймс Камерън от началото на 80-те години на миналия век.

Първоначално "Терминатор" не предизвиква ентусиазма на киностудиите. Камерън възнамерява да заснеме лентата сам и в плановете му не влиза да преотстъпва правото на друг творец. Продуцентите обаче имат свое виждане по въпроса - никой не иска да повери парите си на дебютант, който не може да се похвали с нищо повече от големи амбиции. Помагат старите познати. С продуцирането се заема начинаещата тогава Гейл Ан Хърд, бъдещатасъпруга на кинорежисьора. Камерън й продава идеята за 1 долар, зародила се докато е болен от грип в Италия и сънува кошмари за машина, която е изпратена от бъдещето, за да го убие. Той обаче поставя задължителното условие - да е режисьор на филма.

Хърд постига много. Тя успява да намери киностудията Hemdale pictures, която отпуска за лентата умопомрачителните за онова време 4,5 милиона долара. Сумата е гигантска за дебютен филм. Известни имена като Джордж Лукас и Ридли Скот правят лентите си с по 11 милиона долара - толкова са отпуснати за "Междузвездни войни епизод IV - Нова надежда" и за "Пришълецът"

Откъде се появява Шварценегер

Камерън получава още 2 милиона долара, след като в проекта се включва Арнолд Шварценегер (една трета - 750 000 - актьорът взема като хонорар). По онова време той буквално покорява американското кино, след като се появява в "Конан Варварина" (1982 г).

Железният Арни иска да затвърди успеха си, снимайки се в "Конан Разрушителя" (излиза през лятото на 1984 г.), и е съгласен да участва във всякакви филми, които окончателно ще го превърнат в холивудски актьор.

Проектът на Камерън се харесва на Шварценегер, но ролята на Кайл Рийз не му подхожда - 35-годишният бодибилдър от австрийски произход е прекалено брутален и възрастен за ролята. Затова пък костюмът на Терминатор модел Т-800 подхожда идеално на Шварценегер. Огромната немногословна фигура внушава страх и ужас у всеки, изпречил се на пътя му. В крайна сметка

Шварценегер получава ролята, а първоначално предвиденият О. Джей Симпсън отпада, тъй като го смятат за прекалено неубедителен за ролята на безмилостния убиец.

В кинокариерата на Шварценегер има много роли, но именно тази на Терминатор става знакова за актьора. Дори като политик /като губернатор на щата Калифорния/ продължават да го наричат Терминатор. Журналистите дори му измислят прякора "Governator" (събирателно на думите "губернатор" и "терминатор").

Добре се развива и съдбата на Линда Хамилтън, изпълнила ролята на Сара Конър. Тя попада в лентата след жесток подбор. Кариерата на Хамилтън процъфтява след "Терминатор", а през 90-тегодини е и съпруга на Джеймс Камерън.

Режисьорът Джеймс Камерън успява да се побере в отпуснатия му бюджет, което трудно може да се повярва сега, след като е направил филми като "Титаник" и "Аватар". Но трудният му и непреклонен характер разваля отношенията му с киностудията. Продуцентите спират да вярват в историята за машините, завладели света, почти отписват печалбите от лентата и не пожелават да харчат допълнителни средства за рекламна кампания. Камерън все пак успява да представи на пресата филма, но дори и положителните отзиви на критиката не разколебават позицията на босовете.

Сърцата им малко се смекчават, когато "Терминатор" оглавява бокс-офиса в САЩ и Канада през първия си уикенд на екран с 4 милиона долара. Перспективите пред филма с бюджет от 6,5 милиона долара стават по-розови. И наистина, приходите от продажбата на билети само в САЩ и Канада възлизат на 38,3 милиона долара. Двойно донася разпространението на лентата по света. Като цяло "Терминатор" многократно изплаща вложените в него средства, а Камерън намира място в холивудския елит.

Продълженията на филма - "Терминатор 2: Денят на страшния съд", "Терминатор 3: Бунтът на машините" и "Терминатор: Спасение", доразвиват главната история и разглеждат нравствената страна на изкуствения интелект, както и какво означава да бъдеш наистина човек.

Освен във филма Терминаторът се появява и в много комикси и видео игри, в някои от които е съюзник (или противник) с други филмови персонажи.

А през през лятото на 2015 година по кината ще се появи петият филм от поредицата "Терминатор: Генезис" разбира се, с Шварценегер в главната роля. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase