Министърът на културата Мартин Иванов. Снимка: БТА

Филмите в Българската национална филмотека ще започнат да се разлагат много по-бързо в следващите 10 години, ако останат при сегашните условия, предупреди директорът на БНФ Антония Ковачева.

По инициатива на служебния министър на културата Мартин Иванов хранилищата на филмотеката се отварят за медиите.

Основният риск за ацетатните филми е разграждането на основата, наричано "оцетен синдром". Отделянето на оцетна киселина се увеличава при висока температура и влага. Филмовият материал губи гъвкавостта си, става нестабилен и се свива, обясни Ковачева, цитирано от БТА.

По думите й в началото разлагането е бавно и може да отнеме няколко десетки години без каквито и да е видими физически повреди - в зависимост от условията на съхранение.

Разлагането се ускорява драматично след определен момент, известен като "автокаталитична точка", ако условията на съхранение не бъдат силно подобрени - ниска температура и ниска относителна влажност.

Министър Мартин Иванов каза, че вижда в медиите най-сигурния съюзник на българската култура.

“Крайно време е обществото да окаже натиск върху администрацията, в това число върху Министерството на културата, за да се променят нещата. За краткото време в министерството не мога да направя кой знае какво, но поне искам да привлека вниманието към най-наболелите проблеми и да завещая списък с тях, като спешни задачи за решаване, на следващия министър”, посочи Иванов.

Положението в хранилищата на БНФ е недопустимо - още повече в навечерието на 100-годишнината на българското кино, коментира министърът. Според него е възмутително, че България е единствената страна в ЕС, която не се грижи за визуалното си наследство, както и за книжовното, а и за цялото духовно наследство.

По думите на министъра е крайно време държавата да започне да отпуска средства за поетапното решаване на този проблем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase