Снимка: архив, Reuters

Българският късометражен филм "Janne of love", копродукция с Финландия, е в селекцията The Short Film Corner на Международния филмов фестивал в Кан, съобщават от екипа.

Сценарист е Вилма Карталска, режисьор и продуцент заедно с Радко Савов /Продуцентска компания "Червена точка 6"/ и участник във филма. В ролите са и Милица Гладнишка, Юха Хиппи, Миска Каянус, Ееро Туркка, Анели Пино, Живко Джуранов, Анатоли Божинов, Кирил Ив. Бояджиев, Петър Янков. Музиката е на Петя Диманова и Михаил Йосифов. Оператори са Ивайло Цветков и Георги Гвоздев.

С голяма доза хумор 25-минутният филм задава болезнен въпрос - защо Изтокът и Западът, двата крака на Европа, продължават да се препъват един в друг, вместо да ходят - днес, 24 години след падането на Желязната завеса. Построена около една любовна история, продукцията е протегната ръка в търсене на разбирателство според авторите и участниците.

"Всички сме отговорни какво оставяме на децата си - потоп, в който да се издавят, или крила, с които да полетят. Надявам се филмът да помогне хората да изберат втората възможност", казва Вилма Карталска.

"Janne of love" - заснет в три града, на осем локации, с бебе, зрелищна клубна сцена и чужди актьори, е сред най-мащабните късометражни проекти, реализирани в България, и е истинско постижение за независими кинотворци, коментират познавачи.

В забавното изследване на проблемите с комуникацията, културните различия и предразсъдъците на съвременния европеец трите езика - български, фински и английски, "се разбират, крият мръсни помисли и се конфронтират" точно както и героите, загатвайки за невидимите граници в глобализиращия се свят.

Шеметното пътуване започва от България, където Милица и Ани се запознават с двама финландци - Тимо и Илкка. Бирата се лее, температурите се покачват, страстите се разгорещяват. . . Историята продължава във Финландия. Тимо и Милица са вече женени. Насаме те са идеалната двойка, но пред хората веселата и шумна Милица създава главоболия на Тимо. Скоро стереотипното мислене става причина "любовният им език" да се разпадне и всеки да заговори на собствения си. Клишетата и предубежденията на източно- и западноевропейците едни към други водят до неудържимо смешен скандал.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase