Снимка: Форум Филм

Общ преглед
Въпреки че е един от най-гледаните мюзикъли – видян от над 60 милиона зрители в 42 страни, преведен на 21 езика „Клетниците“, композиран от Клод-Мишел Шьонберг през 1980 г., се появи и на големия екран. Все пак киното си остава най-силният начин едно произведение да се види от колкото се може повече хора.

С екранизацията се заема Том Хупър, който се прочу с игралния си дебют „Речта на краля“. Въпреки че това е едва втория му режисьорски опит в киното, Хупър има завидна биография на театралната сцена. Това се вижда и в неговата интерпретация на „Клетниците“, като той вкарва характерното за сцената – изпълнение на живо. Така за първи път актьорите във филма не записват музикалните си партии в студио, а пеят по време на снимките.

Професионалисти отбелязват, че високите тонове се оказват сложна задача за изпълнителя на главната мъжка роля Хю Джакмат като Жан Валжан, също така се откроява професионализма на Ан Хатауей, превъплътила се в ролята на Фантин.

Историята е добре позната, написана от Виктор Юго през 1862 г. Валжан успява да се скрие под чужда самоличност от ръката на закона в лицето на инспектор Жавер (Ръсел Кроу). Прошката от божи служител преобръща светогледа му и той от беден онеправдан крадец се превръща в справедлив кмет на Мантрьо. Пред смъртното ложе на клетата Фантин, която по несправедливост е била уволнена от негова фабрика, той обещава да се грижи за дъщеря й Козета.
Екранизацията на „Клетниците“ е пищна откъм декори, музика, актьорски изпълнения и действие, превърнато в танц. Силно атрактивни образи правят и екранните съпрузи Хелена Бонъм Картър и Саша Барън Коен като алчни кръчмари.

Романтизма от романа на Юго е майсторски припомнен и чрез втората част от филма, в който Френската революция е в началото си, а животът на обикновените хора е пресъздаден отчайващо мрачен. Едно от най-интересните открития във филма е на момчето, изиграло Гаврош.

Любов, революции и вечните теми за справедливостта и прошката са подредени от Хупър в градираща поредица. Филмовият мюзикъл може да прикове вниманието и на онези, които не са особени фенове на този жанр. Все пак „Клетниците“ е история, която в продължение на три века продължава да буди размишления за променящия се свят и да вдъхновява хората на изкуството да преоткриват творбата по нов начин.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар