Хелена Бонъм-Картър. Снимка: Reuters

Хелена Бонъм Картър има доста общи неща с Виктор Юго и не е само най-новата звезда, която играе във филм по негов роман, пише Асошиейтед прес.

Генеалогично изследване на сайта Ancestry com установи, че великият френски писател бил политически съратник на далечен братовчед на 46-годишната актриса. Бонъм-Картър превъплъщава на екрана образа на г-жа Тенардие в мюзикъла "Клетниците". Филмът е адаптация на театрален мюзикъл, по либрето на книгата на Юго, публикувана през 1962 година, предаде БТА.

Според сайта френският финансист и политик Ашил Фулд се падал неин братовчед преди пет генерации. Той участвал заедно с Юго в управлението, установено след революцията през 40-те години на 19 век. Фулд бил министър на финансите, докато Юго бил член на Конституционното и законодателно събрание.

Но след това пътищата им се разделили. Фулд станал безусловен привърженик на Наполеон Трети, когато той взел властта през 1851 година, а Юго го обявява за предател.

Родственикът на Бонъм Картър се сдобива с много власт при новия режим, а Юго напуска страната и пише гневни писма и стихове за продажността на бившите му колеги, включително и за Фулд. В една от публикациите си той нарича Фулд "хамелеон с окървавени ръце". Точно по това време Юго пише и "Клетниците".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase