Режисьорът Оливър Стоун ще получи награда за цялостно творчество. Снимка: Reuters

В Сан Себастиан днес ще бъде открито 60-ото издание на прочутия международен кинофестивал, който ще продължи до 29 септември, предаде АФП. Филми на гръцкия режисьор Каста Гаврас, френския Лоран Канте и испанския Фернандо Труеба ще участват в надпреварата за наградата "Златната раковина".

На международния кинофестивал в Испания с награди за цялостно творчество ще бъдат удостоени американският режисьор Оливър Стоун и шотландският актьор Юън Макгрегър. 41-годишният актьор Юън Макгрегър, известен от ролята си в "Междузвездни войни", на 27 септември ще получи наградата "Доностия", която сеприсъжда на видна личност на киноизкуството за цялостното й творчество.

Организаторите на фестивала са на мнение, че Макгрегър е един от най-талантливите актьори от своето поколение, спечелил симпатиите на публиката с палитра от най-разнообразни роли.Макгрегър ще се представи на испанския кинофорум с европейската премиера на "The Impossible", в която се разказва за драмата на едно семейство, преживяло азиатското цунами от 2004 година.

66-годишният режисьор Оливър Стоун е известен с шедьоври като "Взвод" ,"Уолстрийт" и др. Той също ще получи отличието "Доностия" за цялостно творчество. Стоун ще представи в Сан Себастиан най-новата си лентата "Savages" /"Диваци"/ с участиетона Джон Траволта и Бенисио дел Торо.

Американският актьор Томи Лий Джоунс и колегата му Джон Траволта също ще бъдат отличени с награда за цялостно творчествона 60-ия международен кинофестивал в Сан Себастиан. 65-годишният Джоунс, който е сред най-уважаваните актьори в Холивуд, ще получи "Доностия" на 28 септември.Той спечели "Оскар" за актьор в поддържаща роля за "Беглецът".

Томи Лий Джоунс се дипломира в престижния Харвардски университет, преди да дебютира като актьор във филма "Любовна история" от 1970 г. По-късно се снима в редица други филми, средкоито "Джей Еф Кей", за който е номиниран за "Оскар", поредицата "Мъже в черно", "Щатски шерифи", "Звездни каубои".Джон Траволта ще представи на фестивала и новия си филм"Savages" на режисьора Оливър Стоун. Наградата "Доностия" той ще получи на церемония на 23 септември.

Джон Траволта стана световно известен с "Треска в събота вечер" през 1977 г. Той се снима във филми от всякакъв жанр - от мюзикъла "Брилянтин" до филма на ужасите "Кери", в комедии като"Виж кой говори" или фантастиката "Феномен". Сред най-известните му роли е и на гангстера в "Криминале" на Тарантино.

Глен Клоуз, Джулия Робъртс, Ричард Гиър и Уди Алън са с награди "Доностия" от предишни издания на фестивала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase