Българските ВВС вече имат опит с договор за самолети, за които липсва поддръжка, затова офертата, предложила пълен комплект, има най-голям шанс: самолет, въоръжение, поддръжка, индустриално сътрудничество. Това каза полк. Спиридон Спиридонов, главен редактор на в."Българско войнство" и онлайн изданието "Отбрана", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Изключително важна част от офертите - тази за индустриалното сътрудничество, ще включва участието на местни, български фирми в поддържането на машините, каза още гостът.

"С работата на междуведомствената експертната група, която първа според процедурата трябва да огледа от всички страни офертите за доставка на военни самолети за българските ВВС започва оценката на отделните предложения. След нея ще заседава политико-военна група, начело с министъра на отбраната, назначена от премиера".

Това каза полк. Спиридонов и допълни, че след гласуването на актуализирания проект за инвестиционен разход от НС в процедурата вземат участие и български военни летци. "Те присъстват и на отварянето на офертите. Но основен достъп до 4-те оферти, които трябва да оцени за 14 дни ще има работната група. Въпреки, че информацията е класифицирана, участниците в конкурса вече започнаха да дават изявления пред медиите за офертите" си, каза гостът.

"Ако трябва да прогнозираме какъв ще е изборът, вариантите намаляха чувствително, защото очаквахме 8 оферти от 7 държави. Като имаме предвид и възможностите за самолети втора употреба, сведени до една оферта, след вчерашните политически изявления, клонящи към предпочитания за нови самолети, изборът се свежда до 2 или 3 възможности".

Полковник Спиридонов припомни, че позицията на премиера относно избора на изтребител се поддържа и от бившия командир на ВВС и сегашен президент Румен Радев - "пилотите желаят да летят на нови самолети", а и те имат по-дълъг живот и са по-съвременни.

Въпросът за индустриалното сътрудничество е основен елемент в проектите не само за самолетите, но и за корабите - поддръжката на бойната техника, съобщи гостът.

Оферти за участие в търга за нов изтребител в България подадоха: за нови самолети - Boeing за F-18, Lockheed Martin за F-16, Швеция и SAAB за Gripen, и Италия за Eurofighter втора ръка.

Вижте и видеоматериала на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментари Напиши коментар

20

Бря абе тоз

преди 6 месеца

полковник бил много умен. Ох, дай боже тези дето са правили поръчката да са като него.Амин(демек дано) !

19

Анонимен

преди 9 месеца

Забравих да попитам-кой ще ги кара и потдържа ? Че то не останаха свестни и образовани хора тук в *** ????????

18

Анонимен

преди 9 месеца

А бедните болните бездомните пенсионерите гладните-трева да пасат ! Интересно кого тогава ще бранят и от кого тези самолети ?? и най важното-Путин ни е виновен !