Снимка: Топлоцентрала

Общ преглед
Над 70 фотографии, обекти и видеоинсталация са включени в изложбата "Реално/Привидно" на Юлиан Табаков. Може да се види между 28 септември и 23 октомври в галерията на РСЦИ Топлоцентрала "Бял куб".

Изложбата включва фотографската серия "Вакуум", създадена основно в годините на COVID-19 - "най-тежкият период в моя живот" по думите на автора, видео инсталация по произведението Ad Infinitum ("Към безкрая") на баща му, диригентът Емил Табаков, писано в Япония през 80-те години и вдъхновено от пътуване срещу изгряващото слънце, и 4 обекта, за направата на които Юлиян Табаков използва слонска опашка, птиче гнездо, палто от естествена леопардова кожа, пеперуди и овъглено дърво, детска играчка от 19 в.

"Тази изложба е много лична и силно емоционална като заряд. Повечето фотографии и 4-те обекта са създадени през 2020 и 2021 - може би най-тежкият период в моя живот. Време, в което минах през 9-те кръга на Ада. Приемам “Реално/Привиднореално” за наблюдение на моето вътрешно състояние, без да съм сигурен, че все още мога да го обема изцяло." - споделя Юлиян Табаков, един от големите български сценографи и визуални артисти, познати в Европа и извън нейните граници.

Вакуум

Фотографски изображения, придружени с кратки текстове от нахвърляни мисли и наблюдения върху безвремието. Първоначалната серия, направена през 2021 г., се ражда от “извънредната” ситуация Covid-19 и наброява 60 всекидневни поста в социалните мрежи, съдържащи по една фотография и кратък текст за изобразеното. Едно положение, в което рутинните цели изчезват дотолкова, че остава въпросът за смисъла на това, което си правил и значимостта на отношенията, които си имал с хората около теб. “Вакуум” е създаден с подкрепата на Национален фонд Култура - сесия Творчески инициативи.

Видео Ad Infinitum

Музикалното произведение Ad Infinitum (“Към безкрая”) е с продължителност 17 мин. и се ражда, докато Eмил Табаков лети към Япония и наблюдава изгрева от прозореца на самолета. “Движил се е към изгряващото слънце, а може би изгревът се е движил към него или и двамата са се движили един към друг. В края на произведението се срещат. Би ли бил безкраен безкраят, ако го срещнеш?” - споделя Юлиян Табаков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар