Снимка: Личен архив

Общ преглед
Колкото по-малки са оригамите, толкова повече сръчност се изисква за  тяхната направа. По древното японско изкуство Николай Стефанов се запалва преди десетина години покрай съквартиранта си от университета,. Научава се да ги прави и до ден днешен съхранява интереса си към сгъването на хартия и предимно към жеравите. Направил е вече няколко хиляди оригами и продължава да майстори нови. "Има едно японско предание, според което във всеки портфейл трябва да има поне по един жерав, защото носи късмет. Затова като правя оригами портфейли, слагам  жеравче в тях", разказва Николай пред Dnes.bg.

Не си позволява да иска пари за тях. Оставя ги на публични места – пейки, паркове, заведения с идеята да ги вземе онзи, който се нуждае да ги даде на някой друг. Подарявал ги е на различни хора. Пази само един –два, може би първите, които е направил, от сантимент.

"Запомних алгоритъма как се правят след третия-четвъртия път.  Оказа се, че имам добра памет. Получават ми се доста бързо и лесно що се отнася до стандартния им размер", обяснява Николай. Идеята да ги прави тръгва след като постоянно му подавали флайъри преди години и за да не ги изхвърля, започнал да ги събира и прегъва във формата на жеравчета. След години осъзнава, че може да прави фигурките и в много по-малки размери. Покрай умението си вече има и три световни рекорда.

Автор е на най-малкия жерав в света, направен само с ръце ( без помощни средства - лупа, игла, пинсета ). Първоначално започва от 4 милиметра, след което усложнява, създавайки двойно по-малък, за който са му необходими едва няколко опита и накрая прави жерав с размер 1.5 милиметра, като най-успешният се получава за час и 20 минути.

"За направата на тези фигурки използвах малко квадратно парченце от бандерол на цигари", разказва Николай Стефанов, а основната му цел вече е да подобри официалния рекорд на Гинес за най-малък жерав и съответно да впишат името му в Гинес. Засега този рекорд държи японецът Наито Акира с неговия жерав с размер 0.1 милиметра, което е 1/10 от милиметъра. "Разликата, обаче, между моя и неговия рекорд е, че за неговия той използва игла и микроскоп", уточнява Николай и допълва, че по-интересното в случая е, че за Гинес няма никакво значение дали е направен с или без помощни пособия, важен е само крайният резултат, а именно да е спазен алгоритъмът за направата му. Съответно това го мотивира още повече един ден да подобри настоящия рекорд. Вярва, че ако има някой, който може да победи Наито Акира, е именно той.

"Акира върви по своя път, движи се в собствен коридор, а аз в успореден на неговия. Идеята ми е един ден да се прехвърля в неговия коридор и да му стана конкурент.", споделя Николай Стефанов и въпреки че е още далеко от подобни постижения, се надява постепенно да го достигне с много труд и тренировки.

Вторият рекорд, който поставя, става напълно случайно без да е целял да го направи. Преди половин година му се налага да направи жерав със затворени очи и от първия път за около 15 минути прави такъв с размер 1.2 см. В последствие вече разбира, че това е най-малката оригами фигурка ( не само жерав, а всякаква оригами фигура ), правена някога със затворени очи. "При направата му не изпитах особени затруднения и си казах, че мога да направя дори 2 пъти по-малък без никакви проблеми. Наскоро вече съвсем целенасочено реших, че искам да  подобря този рекорд и от втория опит успях да направя жерав с размери 6 мм за около 35-40 минути. Този път изпитах доста по-големи затруднения, отколкото очаквах, защото не бях предвидил една важна подробност, която се оказа голяма спънка. За направата на тези 2 рекорда използвах парче от лист А4. Мисля, че мога да направя и по-малък 4-5 милиметров.“, уточнява Николай и заявява, че реално едва сега започва с рекордите.

Що се отнася до препъникамъните в този процес, за създаването на толкова малки фигурки е необходима най-вече голяма сръчност, която той притежава от съвсем малък. Идеята му е нещата да стават все по-професионални. Така той взаимства от имената на това изкуство, произлизащи от японските "ори" ( прегъвам ) и "ками" (хартия ) бранда си ( ORI wallets ).

Умението му помага за изработката на оригами портфейли, които стават само от едно парче кожа, изрязано под определена форма, сгънато така че да се получи порфейл без шефове и да няма нищо лепено по него. "Портфейлите, които създавам са следствие на основното нещо, с което се занимавам, а именно японското изкуство оригами. Исках да намеря ново приложение на самото изкуство и мисля, че успях.", споделя той.

Убеден е, че в България съвсем не са малко онези, които правят оригамите, но все още не е чул да има създаден клуб на хората с такива интереси. Не смята и, че е необходимо да има курсове за подобни умения, защото в днешно време всеки може да се научи да ги прави в интернет.

Все пак има и тънкости. Най-трудното в направата на малките оригами, които са от по няколко мм е самата хартийка и е изключително важен начина, по който се сгъва. При големите трудности не намира. Самият той е станал вече толкова добър, че за да сгъне голям жерав му отнема едва около 4-5 минути. С малкия се справя за около час. "Разликата е огромна, защото движенията са много по-бавни, фини и нежни. Има и предизвикателства. Ако става въпрос за направата на голяма оригами фигурка, то процесът успокоява, но за малка е задължително условие човек да е спокоен, тъй като е напрегнато."

По думите му, оригамито може да издаде характеристики от неговия автор. За направата са необходими както физически, така и определени психически качества. За първите е предимство човек да има тънки пръсти и фина моторика, а за вторите са нужни търпение, воля и концентрация.

И въпреки че неведнъж се е провалял в направата им, Николай вярва, че и постиженията му съвсем не са малки, а ако се справи и с желания рекорд, това ще е победа не само за него, но и за България. Целта му е да остави значима следа зад себе си." Всеки човек е велик, но не всеки  има късмета да намери, това в което е велик".  За себе си е сигурен, че е открил своето нещо и, че е на прав път.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар