Васил Симитчиев се завръща с изложба в "Квадрат 500" със селекция от знакови произведения.
 
"Васил Симитчиев не е единственият по света концептуален художник. Това всъщност означава художник, който поставя идеята за всякакви останали елементи, от които се състои художественото произведение. Тази идея може да бъде идеологическа, философска, свързана с материала", сподели директорът на Националната художествена галерия Ярослава Бубнова в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
По думите йдеите му са всякакви - политически, естетически, свързани с природата, с преценката за пространството на града, в който живеем, с това кога обичаме и кога не.
 
"Принципът на концептуалното при него доминира. Той обича да повтаря, че изкуството е нещо друго, а не това, което ние виждаме, защото смята, че това е мисълта и идеята. И второ - че всеки път има място и бъдеще за нещо ново и друго. Няма я по-традиционната за нас зацикленост в шедьовъра", изтъкна Бубнова.
 
"Той е роден в България, учил е в Софийската художествена академия. Той участва в украсяването с декоративни елементи на мавзолея на Георги Димитров. Заминава извън България и се заселва в Швеция, където са реализирани и повече от неговите проекти. Той е много ценен преподавател в Швеция и студентите му поддържат неговата слава", каза тя.
 
"Повечето от тях са политически. Няколко проекта, свързани с мавзолея още в началото на 90-те, когато бурно се обсъждаше какво да се прави с него. Той предложи да направи дисекция на мавзолея - да го превърнат във витрина - да се разреже сградата и тази част, където се намира мумията, да се загради със стъкло. Хората очевидно да виждат, че това е минало", разказа директорът на Националната художествена галерия.
 
"Той има прекрасната способност, която ние уважаваме в децата и забравяме да уважаваме при възрастните - да виждаме света всеки път като наново, а не рутинно", подчерта Бубнова.
 
Изложбата ще може да се види до януари всяка седмица между четвъртък и неделя.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase