От 1 октомври в Националния политехнически музей ще бъде показана изложбата "Песента на дървото", която е подготвена от екипа на Регионалния етнографски музей в Пловдив.
 
"Посетителите могат да видят редица дървени инструменти, използвани в нашата страна. Това са традиционни български инструменти като гайди, кларинети, гъдулки, всякакъв вид свирки. Тя включва и инструменти, които не са съвсем български, но по някаква причина са навлезли територия", каза уредникът в Националния политехнически музей Васил Макаринов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Инструментите са от периода от края на 19 век - времето около Освобождението на България.
 
"Времето, в което България започва да се открехва към западната музика. След това са и първите музиканти, които идват със западна школовка и носят онази култура. Освен националните ни инструменти, това включва и практиката да започнат да се изпълняват композиции, които са характерни за класическата музика", добави Макаринов.
 
"Традиционното българско хоро до 19 век се изпълнява с акомпанимент на гайда, а след това започва да се изпълнява с цигулка и кларинет. Но освен към традициите, интересът е и към автентичното", коментира още той.
 
Изложбата ще продължи до март месец 2022 година, всеки ден от 09:00 до 17:00 ч.
 
Вижте повече във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase