Снимка: Fluca

На 3 септември Австрийският културен павилион Fluca ще представи работата на двама: един емигрант и един имигрант – визуалните артисти Лекси Фльор и Мич Брезунек. Създавайки живот за изкуството между България и чужбина, двамата се срещат за общ проект в Пловдив – изложбата 4alga Punk. Изложбата включва лишените от претенция фотографии на Лекси, уловили различни фрагменти от живота, поставени пародийно в златни рамки. По време на своите пътувания тя никога не пропуска да вземе своята аналогова камера и да улови момента. Фотографията на Лекси Фльор често включва измислени герои като Алтер Егото на самата нея или на останалите участници в нейната работа.

Мич Брезунек отразява външния свят през погледа на чужденеца, като всичко това се разиграва в България, на "местните" места. Публиката на  Fluca ще се срещне отново с неговия талант, чувство за самоирония и неподражаем стил, който ще бъде изразен чрез монументална фигура. Напомнящата за сфинкс или статуя в древен храм скулптура със светещи очи и огнена паст ще преобърне представите за грандиозност, контрастирайки сред фотографиите в Австрийския културен павилион.

Изложбата 4alga Punk ще остане във  Fluca от 3 до 26 септември.    

Лекси Фльор е визуален артист, който живее между България и Швейцария. Учи в -HEAD Geneve, където прекарва по -голямата част от времето си, освен ако не е на път да търси неприятности. Нейните творби са вдъхновени от абсурда на балканската култура, отношенията между Изтока и Запада. Нейните практики дължат толкова на културна и институционална критика, колкото и на комедия. Тя е художник, фотограф, режисьор, пърформанс артист или с други думи - иска да бъде Бог на капитала.

Мич Брезунек  е роден във Франция през 1989 г., живее и работи в Пловдив от 2016 г. Дипломира се от Академията за изящни изкуства на Бретан, Франция в областта на пластичните изкуства. От 2013 до 2017 г. е член на арт колектива Ouest Fisting from Lorient и ъндърграунд сцената за графично изкуство, фензини, видео и др. Първата му самостоятелна изложба „Incubus“ (2017) е курирана от Войн де Войн в независимото арт пространство Æther София. Сред самостоятелните му изложби са също „Как да станеш най-добрия художник на света“ (2021), ИСИ - София с куратори Правдолюб Иванов и Красимир Терзиев и „Venus Ritual“ (2018) в галерия L’Union, Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase