Снимка: "Форум колекционери"

Пандемичен пазар на изкуството събира творци във "Форум колекционери". Събитието ще се състои на 27 март и ще обедини седем от най-големите български галерии за съвременно изкуство в разговор за пандемичната и постпандемична трансформация на арт икономиката.

Разговорът ще протече онлайн и ще представлява дискусия с галеристите Росица Гецова (Аросита), Владимир Илиев (+359 gallery), Мария Василева (Структура), Десислава Зафирова (ONE gallery), Ели Сотирова (KO-OP), Росен Узунов (Little Bird Place) и Веселина Сариева (Sariev).

Участниците ще ни запознаят със състоянието на арт пазара преди и по време на пандемията като дадат примери на добри практики, прогнози за бъдещето и стратегии за развитие на културната икономика през погледа на колекционерския бизнес.

Ще бъде обяснено и с какво се различава една галерия за съвременно изкуство от тези за традиционно изкуство. Ще се засегнат и теми за това как бяха упрвалявани и финансирани галериите преди и след избухването на пандемията, как се създава и поддържа колекционерска среда и влияят ли световните тенденции в изкуството на локалния пазар.

След дискусията с галеристи, през месец април ни очаква разговор и с  български колекционери на съвременно изкуство, които ще запознаят широката публика със своите колекции и ще разкажат какво е да бъдеш колекционер и има ли разлика между колекционер и купувач.

В края на април пролетният календар на "Форум Колекционери" ще приключи с уъркшоп с лабораторен характер, воден от чуждестранен колекционер, куратор и визионер в сферата на съвременното изкуство.

Събитието може да бъде гледано във фейсбук и YouTube каналите на фондация "Отворени изкуства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase