Общ преглед
Дали в миналото или в настоящето цигарите, алкохола и захарта са приемани за част от слабостите на хората, които обаче са социално приемливи.

Въпреки това една гостуваща изложба в Националния политехнически музей ги е обединила под назнанието „Пороците“.

Експонатите са от Исторически музей - Горна Оряховица, а екипът ги е подготвил за представяне в три тематични колекции: „Захар, кафе & сие“, „Тютюн, енфие & сие“ и „Алкохол & Амбалаж“.

„Захар, кафе & сие“ разказва историята на захарта и сладките изкушения.

И не случайно експонатите в нея са от Горна Ораховица, „сладката столица“ на България. В града през 1912 г. на гола поляна са били построени захарните заводи, които работят и до днес.

Строителството е било възпрепятствано от липсата на работна ръка през войните и особено от щетите, които е нанесло на заводите земетресението, станало на 14 юни 1913 г. То разрушило из основи Захарната фабрика и всички спомагателни и жилищни помещения, поради което те трябвало да бъдат възстановявани.

Като част от изложбата архивни фотографии и документи разказват за различните търговски пътеки, които местните дружества извървяват, за да достигнат до любителите на сладкото.

А захарта и локума вървят с кафето и чая. Така че в изложбата са показани и много уреди и приспособления за мелене, печене, съхранение и консумация на чай и кафе.

„Алкохол & Амбалаж” включва различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век.

Изложбата включва множество черно-бели снимки и фотографии с различно „алкохолно” послание.

Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край.

Не липсват и реклами за все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира.

„Тютюн, енфие & сие“ проследява навлизането на тютюна по нашите земи, както и различните начини за употреба му - дъвчене, смъркане и пушене. Любопитно е и разнообразието от табакери, запалки и кибрити.

Особен акцент в изложбата са емблематични експонати от „Дворцовата колекция“. Най-атрактивна е луксозната кутия за папироси, подарена на княз Фердинанд от „Д. Ставридис & Сие“ (собственик на известното пловдивско предприятие „Тютюнева работница Орел“ ) - за спомен от деня на официалното откриване на първото Пловдивско изложение. Не по-малко интересно е и Сребърното етюи за папироси – дар за цар Фердинанд от Безименното акционерно дружество на Съединените тютюневи фабрики (Пловдив-Шумен-Русе-Варна) по повод 25-годишнината от възшествието му на българския престол, 1912 г.

Гостуващата изложба ще може да се види до края на  май тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар