Общ преглед
Дали в миналото или в настоящето цигарите, алкохола и захарта са приемани за част от слабостите на хората, които обаче са социално приемливи.

Въпреки това една гостуваща изложба в Националния политехнически музей ги е обединила под назнанието „Пороците“.

Експонатите са от Исторически музей - Горна Оряховица, а екипът ги е подготвил за представяне в три тематични колекции: „Захар, кафе & сие“, „Тютюн, енфие & сие“ и „Алкохол & Амбалаж“.

„Захар, кафе & сие“ разказва историята на захарта и сладките изкушения.

И не случайно експонатите в нея са от Горна Ораховица, „сладката столица“ на България. В града през 1912 г. на гола поляна са били построени захарните заводи, които работят и до днес.

Строителството е било възпрепятствано от липсата на работна ръка през войните и особено от щетите, които е нанесло на заводите земетресението, станало на 14 юни 1913 г. То разрушило из основи Захарната фабрика и всички спомагателни и жилищни помещения, поради което те трябвало да бъдат възстановявани.

Като част от изложбата архивни фотографии и документи разказват за различните търговски пътеки, които местните дружества извървяват, за да достигнат до любителите на сладкото.

А захарта и локума вървят с кафето и чая. Така че в изложбата са показани и много уреди и приспособления за мелене, печене, съхранение и консумация на чай и кафе.

„Алкохол & Амбалаж” включва различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век.

Изложбата включва множество черно-бели снимки и фотографии с различно „алкохолно” послание.

Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край.

Не липсват и реклами за все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира.

„Тютюн, енфие & сие“ проследява навлизането на тютюна по нашите земи, както и различните начини за употреба му - дъвчене, смъркане и пушене. Любопитно е и разнообразието от табакери, запалки и кибрити.

Особен акцент в изложбата са емблематични експонати от „Дворцовата колекция“. Най-атрактивна е луксозната кутия за папироси, подарена на княз Фердинанд от „Д. Ставридис & Сие“ (собственик на известното пловдивско предприятие „Тютюнева работница Орел“ ) - за спомен от деня на официалното откриване на първото Пловдивско изложение. Не по-малко интересно е и Сребърното етюи за папироси – дар за цар Фердинанд от Безименното акционерно дружество на Съединените тютюневи фабрики (Пловдив-Шумен-Русе-Варна) по повод 25-годишнината от възшествието му на българския престол, 1912 г.

Гостуващата изложба ще може да се види до края на  май тази година.

Коментари Напиши коментар

20

Жалко, но факт

преди 3 седмици

Налегна ме една тъга по отминалите детски години... когато събирахме кутии от западни цигари - Дънхил, ала-бала, патрончета мастика от 20-30 ст.... Как бедно , но колко безгрижно беше детството ми в края на 80-те години, нямаше "Искам," , нямаше телефони- една скъсана топка и два камъка ....

19

Tonita-7

преди 1 месец

Това са удоволствия,а не пороци!:)

18

Анонимен

преди 1 месец

Тука трябва да се обърне внимание и на месото което е по вредно от тези неща които сте ги упоменали.което е пълно с антибиотици и отрови и разнася зарази и увеличава риска пот рак на дебелото черво с 80 процента и повече.