Снимка: БГНЕС

След като със заповед на здравния министър бяха отпуснати мерките, свързани с изкуството у нас, министърът на културата Боил Банов напомни, че всички събития трябва да се посещават със задължителна маска. Това важи за открити и закрити помещения. "С удоволствие ще отида на представление, тъй като мерките по отношение на зрители и посетители са достатъчно добри и няма причина за притеснение", отбеляза министър Банов пред Нова тв. " Той допълни, че актьорите няма да носят маска и именно затова живите изкуства не са отворени на закрито.

По негово мнение навиците у хората се възстановяват бързо. "Хубавото е, че в нашата държава хората имат устойчиви навици да употребяват култура. Има усет и желание за култура. Според мен добрите навици ще се върнат бързо", допълни той.

Още по темата

Относно недоволството в културния бранш министърът коментира, че първите мерки са за най-нуждаещите се. Именно затова е взето решение за пълна заплата за всички работещи в държавни културни институции. "Това е ситуация на криза. Преди повече от месец взехме първи социални мерки, която е за най-засегнатите. Те касаят пълна заплата на всички в сферата на държавните и общинските културни институти. Това е 25 млн. лева месечно. Хората не са принуждавани да взимат платен или неплатен отпуск.", обясни Банов и допълни, че има и по 3 минимални работни заплати с осигуровка са предвидени за свободните артисти с доход под 1000 лева на месец, които едва ли са взимали аванси и за сред най-застрашените.

Що се отнася до останалите свободни артисти и дейци на културата, Банов ги насочи към безлихвените заеми до 1500 лева на месец. Според него, когато преди кризата си имал добри доходи, се предполага, че ще можеш да изплащаш такъв заем, а и е възможно да имаш заделени средства. Банов отрече да е необходимо да си се осигурявал 6 месеца назад, за да вземеш такъв кредит.

Той обясни, че всеки, на който му се откаже безлихвен кредит от 1500 лева трябва да се обърне към министерството. "Ние ще се обърнем конкретно внимание към всеки един случай. Дал съм личния си телефон на всички и могат да се свържат с нас".

По думите му, се стреми да даде на целия сектор не само устойчивост, но и условия за развитие.

Според заповедта на Ананиев, посещенията в музеи на закрито, галерии и библиотеки може да стават при спазване на социална дистанция, както и всички изисквания на противоепидемичните мерки.

По време на концерти, кино и сценични събития, заетостта на местата трябва да не е по-голяма от 30% от капацитета на пространството.

Боил Банов коментира и обвинението на предишния си колега Вежди Рашидов, който нарече действията му "дерибейство". Банов обясни, че предшественика му е талантлив човек, но и краен. "Той е председател на комисия и има право на своето мнение. Аз също имам право на мнение, но вършим една работа и за сферата на културата този конфликт се отразява добре", заяви Банов и допълни, че става въпрос за сблъсък на идеи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase