Снимка: БГНЕС

София може да има Портретна галерия в бившата сграда на Националния институт за недвижимото културно наследство в идеалния центъра на столицата на бул. "Дондуков".

Това ще бъде филиал на Софийската градска художествена галерия, а как ще се казва, какво точно ще му бъде тематичното преназначение, ще реши директорката с нейния екип, заяви пред БГНЕС заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" доц. д-р Тодор Чобанов. "Нашият принцип, който прилагаме за всички общински културни институти е 100% творческа свобода. Така, че решението е изцяло тяхно, но двете теми, които през годините сме определили като приоритетни са портретното изкуство и художествената фотография", каза той.

Тодор Чобанов разказа, че още преди повече от 10 години с Аделина Филева, която всъщност е дългогодишният директор на Софийската градска художествена галерия, започнали да търсят варианти за това Галерията да получи повече възможност за работа. "За съжаление една изключителна по своя характер галерия с невероятна колекция от над 20 000 картини работи в една доста скромна по размери сграда – хубава, но тесничка за многобройните изложби, които те организират. Знаете, че Софийската градска галерия се помещава в старото кабаре или казиното на София, което реално на партерния етаж има две зали, които са крайно недостатъчни за изключително динамичния календар от събития, които организират невероятните професионалисти. Тя има два филиала, но за съжаление те не са в идеалния център и са скромни като размери", посочи Чобанов.

През годините направили опити за различни сгради, но както признава зам.-кметът до момента без успех за това да осигурят поне още една сграда в центъра на София.

"След като Националният институт напусна своята сграда, която се намира в идеалния център на бул. "Дондуков", тя остана без ясно предназначение. И респективно след като Министерство на културата ни постави този въпрос, ние го анализирахме с екипа на г-жа Филева и стигнахме до извода, че сградата е подходяща за филиал на СГХГ. Като съвсем индикативно, тъй като този въпрос ще се реши, когато имаме вече завършеност на процедурата, индикативно – да, много големи и световни столици и големи европейски градове имат портретни галерии. Друга тема, която, за съжаление, нямаме все още възможност да развиваме, както си представяме, е художествената фотография. Това е наистина една много интересна област, много хора се вълнуват от фотографията, особено в ерата на социалните мрежи. Филева иска да развива тези теми с нейния екип, и смятаме, че тази сграда е подходяща", каза Чобанов.

Той изрази благодарност на всички общински съветници, които подкрепили тази идея. "Разбира се това е една дълга и сложна процедура, но съм оптимист, смятам, че едва ли може да се намери по-добро предназначение за тази историческа сграда, която отгоре на всичкото ще запази оригиналния си вид, което за нас като местна власт е много важно", посочи той. Общинският съвет даде принципно предварително съгласие да получим от държавата сградата в наша собственост, добави Чобанов.

Трудно му е да каже кога е възможно София да има портретна галерия. "Но тук говорим най-малко още 6 месеца за приключване на процедурата, ако всичко е наред, и поне две години работа, защото все пак един ремонт трябва да бъде направен, трябва да се подготви пространството, но в рамките на мандата има реалистична възможност да направим първите събития в това пространство", каза зам.-кметът на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase