Общ преглед
Изложба
на художника Ивайло Димитров ще украсява Софийската филхармония до 17 февруари. Всеки посетител ще може да се докосне до таланта на живописеца, разглеждайки красивите карикатури на модерни и обществено значими личности, но и вдъхновяващи картини от едно позабравено минало на България.
Още по темата

Историите, които Ивайло Димитров претворява върху платното, идват от време, което е далечно, позагубено, а дори и забравено за съвременния и вечно бързащ човек. Картините на даровития художник карат всеки посетител да се замисли за това какво е съблазънта, как се развива животът, какво е добро и зло, къде е смъртта и как бихме искали да я приемем – доблестно или с ковчеже пари пред дявола.

Ивайло Димитров разкри една от любимите си картини пред нас. Той разказа, че творбите в изложбата са били подготвяни близо 4 години. Част от тях са били видени от публиката в Пловдив. Разказът на Ивайло ни накара да надникнем в живота на двама братя близнаци, които поемат по своя път, различен, но доста динамичен. Характерно за творбите на художника са множеството наслагвания на сюжетни линии. Единият от братята се замогва и поема по пътя на бохемския живот, докато другият остава селянче, жени се в носията си и живее простичък живот. Картината описва женитбите, разводите и накрая необратимият край – смъртта. Селянинът е посрещнат от Архангел Михаил, а бохемът е готов да търгува с дявола, подготвяйки ковчежето си с пари. Попитах Ивайло, нима простичкият живот във вашите очи е по-достоен, художникът отговори шеговито – винаги смъртта ще си остане един доста неприятен епизод от живота на хората. Никой не иска да бъде посрещан, нито от Архангели, нито от дяволи.

На откриването на изложбата присъстваха множество гости, които с любопитство разгледаха красивият свят на Ивайло Димитров. Специални комплименти за добре свършената работа бяха изказани и от Иван Яхнаджиев.

Ивайло Димитров е роден през 1967 г. в София. Завършва Художествената гимназия в София през 1986 г. , а през 1998 г. и Национална художествена академия със специалност „Графика” при проф. Галилей Симеонов. Има осъществени 15 самостоятелни изложби. Илюстрирал е две книги - „Чудният свят на шахмата” от Костас Царухас и стихосбирката на Мария Чомакова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар