Снимка: Instagram

Изображението на плъх, с бандана и макетно ножче, което е творба на мистериозния графити майстор Банкси, бе откраднато от център "Жорж Помпиду“ в централен Париж. Творбата бе нарисувана на гърба на пътен знак.

Плъхът бе нарисуван в чест на петдесетата годишнина от студентските протести срещу правителството на Шарл дьо Гол. Лично Банкси, който рядко потвърждава дали дадена творба е негова или не, публикува снимка на изображението в своя Instagram профил. Заради своята културна значимост, графитът бе защитен от предпазно стъкло. Но то очевидно не е спряло крадците.

Полицията вече издирва престъпниците. По нейна информация кражбата е била извършена около 4:15 сутринта. Проверяват се всички охранителни камери в района.

Според новинарския канал France 24, още преди година охраната в района е заловила двама мъже, които се опитвали да откраднат творбата.

Това далеч не е първият успешен опит за кражба на творба, приписвана на Банкси. Графитът, изобразяващ млада жена на аварийните врати на Батаклан изчезна през януари и още не е открито. Той бе нарисуван в памет на загиналите 90 души при терористичния акт през 2015 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase