Снимка: PR

Пресечната точка на изкуството с различни медии и промените в изразните средства през последните три десетилетия ще обединят над 50 знакови имена от българското съвременно изкуство в изложбата "Open Art Files: Записки и бележки под линия". Тя се открива на 16 август в галерия "Капана", Пловдив и ще включва изключително сериозен образователен панел със свободен вход.

Изложбата е курирана от Вера Млечевска и проследява отражението на времето в произведенията на повече от 50 български артисти.

Темите, преплетени в "Open Art Files: Записки и бележки под линия", отразяват търсенията на различните автори между живописта и екрана и свързаните с него медии, както и общия интерес на много автори към тялото – силно изявен през 90-те години, рефлексиите на художниците върху наследството от обществена скулптура и изкуството извън институцията и в природна среда.

Изложбата ще представи в различен контекст работата на повече от 50 представители на българското съвременно изкуство.

"Записки и бележки под линия" няма намерение за последователен разказ. По-скоро са разгледани някои възможни теми, конструирани повече по интуиция от внушенията на образа, отколкото върху теорията. Образът присъства с неговата възможност да казва повече от написаното, да вълнува, да създава асоциации и да завързва разговори или спорове с други образи”, разказва кураторът на изложбата Вера Млечевска.

Важна част от програмата на "Open Art Files: Записки и бележки под линия" са серията лекции, срещи с художници и прожекции. Куратори на видео програмата са Красимир Терзиев и Вера Млечевска. В образователния панел ще бъдат представени филми с експериментален характер, образователни турове и тематични лекции.

Изложбата и образователният панел са част от проекта "Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство", в рамките на образователната платформа “Въведение в съвременното изкуство” на фондация "Отворени изкуства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase