Максин Уотърс. Снимка: Reuters

Само няколко часа след обявяването на криптовалутата Libra на Facebook, Конресът в САЩ изрази негативното си мнение, пише Digital Trends.

Политиците изразиха скептицизма си за криптовалутата на социалната мрежа. Председателят на Комисията по финансовите услуги Максин Уотърс предупреди Facebook да спре развитието на новата си дигитална валута, докато Конгресът не изрази мнението си за нея.

"С новината, че планира да създаде криптовалута, Facebook продължава своето непроверявано разширяване и да навлиза все повече в живота на своите потребители", казва Уотърс в изявлението си. "Имайки предвид проблемното минало на компанията, изисквам от Facebook да се съгласи на мораториум върху всяко допълнително развитие на криптовалутата, докато Конгресът и регулаторите успеят да разгледат този въпрос и да предприемат действия."

Facebook, заедно с основни партньори като Visa, Mastercard и Paypal, се надява Libra да даде достъп до финансови услуги на милиарди хора. За самата социална мрежа ползата е, че ще даде възможност на хората да купуват и продават продукти, оставайки в нейната екосистема - с Libra ще може да се борави през нейните чат приложенияи Messenger и Whatsapp.

Още по темата

"Очакваме с нетърпение да отговорим на въпросите на законодателите с напредването на този процес", заяви говорител на Facebook.

Основният проблем е, че законодателите просто нямат доверие в умението на Facebook да управлява собствена валута, имайки предвид че много от личните данни на нейните потребители се оказаха в ръцете на трети страни. Случайно или не.

"Facebook вече е твърде голяма и силна и е използвала тази сила, за да експлоатира данните на потребителите си, без да защитава неприкосновеността на личния им живот," каза Шерод Браун, класиралият се демократ за Комитета по банкови въпроси на американския сенат. "Не можем да позвлоим на Facebook да управлява рискована нова криптовалута от някаква швейцарска банкова сметка без надзор."

Републиканците също не са фенове на плановете на Facebook. Патрик Макхенри, един от старшите републикански членове на Комисията по финансови услуги, пише до Уотърс с молба да насрочи изслушване за криптовалутата. Той смята, че е задължение на политиците да разбрат по същество проекта Libra.

Libra се описва като световна валута, която изглежда е насочена както към селските райони в Индия, така и към самите американци. Не е ясно какъв контрол може да упражни американското правителство. Сигурното е, че Конгресът иска да има думата при появата на нова финансова система, която се създава от една от най-влиятелните компании в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase