Снимка: Национална галерия

От 24 до 30 май жителите и гоститие на София ще могат да видят меча и пръстена на хан Кубрат в Националната галерия. Официалното откриване на дните на Ермитажа ще бъде от 16:00 часа в Двореца – Бална зала, пл. „Княз Александър І“, съобщиха организаторите.

Още по темата

629 или 681 г.? Кога е основана българската държава?

По инициатива на министър-председателя г-н Бойко Борисов и с активното съдействие на министъра на културата г-н Боил Банов изложбата се осъществява в рамките на Дните на Ермитажа в София. На откриването й ще присъства заместник-директорът на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов. 

Два от най-емблематичните за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм  ΧΟΥΒΡΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ (ХУВРАТУ ПАТРИКИУ), доказващ името на получилия патрицианско достойнство - хан Кубрат, съхранявани в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург, ще бъдат временно експонирани в Националната галерия в рамките на Дните на Ермитажа, един от най-богатите световни музеи.

Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат.

Съкровището от Малая Перешчепина е интересен и сложен комплекс, който включва различни по своята функционалност групи предмети, с ясно разграничена и обоснована културна принадлежност. Тук могат да бъдат идентифицирани изделия, дело на местни “варварски” майстори, както и произведения на торевтиката, изработени в иранската традиция в земите на Сасанидите. Най-голям брой са изделията от благороден метал, произведени в ателиетата на Константинопол.

По своя характер съкровището не е хомогенно и не може да бъде ограничено в тесен хронологически период от време (най-ранните находки се датират през първите години на третата четвърт на VII в.).

Безспорно най-интересният комплект от предмети принадлежи към личните вещи на хан Кубрат. Те са инсигнии, свързани с висшия сан на техния собственик:  коланна гарнитура от злато, параден железен меч с изящно изработените и украсени златна дръжка и ножница, две златни закопчалки за мантия, две златни гривни. Най-важният артефакт сред тях е пръстен с монограм.

Артефактите от един толкова важен комплекс, датиращ от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството. Това е един от редките случаи, за който може да се определи не само етническата принадлежност на собственика на предметите, но и те да бъдат обвързани с конкретно име - името на хан Кубрат.

Съпътстващи събития:

25 май 2019, от 16.00 часа -  кураторът на изложбата доц. д-р Иля Ахмедов ще изнесе лекция в Балната зала на Двореца.

29 май 2019, от 16.00 часа -  в Квадрат 500 на Националната галерия Максим Лапшин ще представи Лабораторията по научна реставрация на кавалетна живопис на Държавния Ермитаж.

24 май – 30 юни 2019 – прожекции в Балната зала на филмите „Ах, Ермитаж!“ и „На Ермитажа с любов“.

Дните на Ермитажа в София се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

За допълнителна информация:
д-р Калина Петкова, куратор на изложбата от страна на Националната галерия  0879 834 032

Коментари Напиши коментар

36

ШибиРиби

преди 2 седмици

Какво общо има тоя кривокрак беззъб хипар с конска опашка Ханко Брат с царския дворец който носи *** на западната цивилизация. Сега остава да поканят правнучката на Ханко брат лилито Иванова да изпее нещо на откриването

35

Крали Марко

преди 4 седмици

Малая Перешчепина до град Полтава. Намира се точно между Харков и Днепропетровск. Тоест Донецкият район който е сто процента руско население. Винаги съм си знаел че с Руснаците сме си един и същи народ. Независимо от чудовищната анти руска пропаганда ние сме си кръвни братя.
Няма начин да сме живяли там и да не са ни останали гените там. СЛАВА НА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ И ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ - ЕДИН НАРОД СМЕ .

34

Анонимен

преди 4 седмици

Ние им дадохме много повече от архивите. Ние им дадохме основата на духовната и писмена мъдрост на божите хора. И това започва около времето на Борис и Симеон (златния век) и сина му Петър. Не случайно на Самарското знаме са лицата на св. св. Кирил и Методии. В царска Русия, все още се е знаело за приноса на Българите.
В Ватикана също знаят истината, за това се навъртат около символите на духовната опора в словото на истинския звукоред и воинската доблест, спряла похода им срещу истинното слово.