Снимка: Pixabay

Първо се появи бавно хранене, след това бавна журналистика, а сега дойде ред и на бавно изуство, съобщи Би Би Си.

То е в рамките на днешния Ден на бавното изкуство - ежегодна глобална инициатива, в която участват около 200 институции, като "Тейт Модърн" в Лондон и музея "Ашмолиън" в Оксфорд.

"Много хора не знаят как да разглеждат изкуството и да го обичат, и нямат връзка с него", обясни Фил Тери, учредител на Деня на бавното изкуство. 

Според него посетителите в галериите често гледат произведенията на айпад или мобилен телефон, а бавното изкуство е антидот на това.

"Като забавяме, можем да видим изкуството по нов начин, който по-скоро дава енергия, а не деморализира. Това направо ще ви отнесе", твърди той.

Макар и галериите да отчитат рекорден брой посетители, те обикновено отделят на произведение от 15 до 30 секунди. Това е по-малко, отколкото посвещаваме на страница в интернет, каза изкуствоведката Сузан Мур.

Тя е убедена, че за хората в съвременния свят е трудно да се съсредоточат и често "търчат наоколо", гледат стотици произведения, но в същност не виждат нито едно.

"Съществува този неофициален музеен етикет, при който всички стоят почтително в полукръг на около 2 м от картината и никой не я гледа както трябва", каза тя. 

"Мисля, че е необходимо време и пространство, за да може човек да види една или две картини и наистина да ги гледа, да се изолира от шума", твърди Мур.

Що се отнася до това колко дълго трябва да се съзерцава едно произведение на изкуството, според Фил Тери пет минути "могат да са трансформиращо преживяване".

Въпросът не е толкова във времето, а в условията, които предлагат галериите, убеден е Йохан Айдема, написал
"Как да посещаваме музей на изкуствата". Той казва, че галериите трябва да се постараят - да предлагат повече удобни места за сядане и дори да изнесат произведения навън или да ги поставят като на сцена.

В несигурни времена изкуството на открито може да успокои и да бъде полезно, каза Клеър Лили от парка на скулптурите в Йоркшир, където произведения на Анди Голсуърти и Ай Вейвей са изложени сред природата, за да могат хората да обмислят видяното, преди да стигнат до следващата скулптура./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase