Снимка: Bulgaria ON AIR

Художничката от Япония Акико Накаяма беше у нас преди година, когато по покана на Арт Фондация "ДОМА" тя представи в София своите "живи" картини на голям екран.

Сега тя отново е у нас, за да представи своето творчество. Мартина Стефанова от фондацията разказа, че сега тече и трескава подготовка, защото този път Накаяма представя у нас и изложба, която може да видите до 14 ноември, а в нея влизат някои от замръзналите ѝ живи картини.

"Акико си задава въпроса защо картините са сухи, защо не могат да бъдат живи? Това е една от причините тя да изобрети тази машина, която се състои от проектори, камери и тя смесва най-различни течности", разказа Стефанова в студиото на "България сутрин".

С художничката ще работи и ембиънт музиканта E.U.E.R.P.I., а самата Акико Накаяма разказа, че у нас ще работи с материали от България и Япония, което по думите ѝ е един добър културен обмен и комбинация.

"Ходих в музей, видях църкви, история. Видях исторически материали в сградите тук, каквито не съм виждала в Япония заради земетресенията, а тук е като колаж, което е много красиво", сподели Накаяма пред Bulgaria ON AIR.

Тя разказа, че много от видяното е и голямо вдъхновение за творчеството ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase