Петър Стоянович при откриване на част от "Българския Лувър". Снимка: Булфото

Националният музеен комплекс може да заработи наесен. Това каза министърът на културата Петър Стоянович днес по време на откриването на три готови крила от комплекса, станал известен като "Българският Лувър".

Остава да се реновира южното крило на комплекса по улица "Оборище“. Строителните дейности няма да пречат по никакъв начин на нареждането на експозициите в другите три крила, които откриваме днес, категоричен е министърът.

Дейностите по южното крило се забавиха, тъй като нямаше договорено финансиране за тази част от комплекса.

През юни миналата година министърът на културата заяви, че липсата на художествени произведения, които да бъдат изложени в "Лувъра", е причината, поради която музеят не отвори врати миналото лято.

Още по темата
Проверка на Министерството на културата тогава показа, че липсва яснота не само какви експонати ще бъдат изложени в музейния комплекс, но и не е извършен подробен план за конструкцията му отвътре.

Една година по-късно сградата вече отговаря на съвременните изисквания на музейната практика и дейност. В нея ще бъдат излагани колекциите, съхранявани в Националната художествена галерия и в Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Проектът обхваща инвестиционни дейности в сградата на бившия Технически университет София, сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство и прилежащия вътрешен двор.

Новите реставрационни ателиета, административни офиси и депа за съхранение на изкуството са самостоятелно обособени и създават оптимални условия за опазване на ценните експонати на изобразителното изкуство.

Конкретната цел на проекта е да бъде реализиран нов, съвременен модел на териториална организация на водещи национални музеи в централната градска част на София, като успоредно с това се подобри и модернизира музейната инфраструктура.

"Българският Лувър" е един от най-значимите проекти в сферата на културата, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 г. Стойността на проекта е над 27 млн. лв., от които по оперативната програма са отпуснати 23 млн. лв. Националното финансиране е малко над 4 млн. лв.

Изпълнител на проекта е "Главболгарстрой“ АД.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase