Снимка: Галерия "Лоранъ"

Общ преглед
Живописни творби на едни от най-известните български художници от миналия век ще бъдат подредени в Галерия "Лоранъ" от 1 до 31 август.

Експозицията съдържа маслени платна на Златю Бояджиев, Никола Танев, Илия Петров, Данаил Дечев, Борис Ненов, Пенчо Балкански. Освен, че могат да се видят, творбите могат да бъдат и закупени.

Сред множеството ценни картини, подредени в арт салона, изкушените от изкуството на големите ни майстори ще бъдат силно заинтригувани от двете изложени произведения на Цанко Лавренов – изпълнените с характерен маниер и колорит „Асеновградски къщи”, както и по – ранната, модернистична творба на художника „Голо тяло”.

Друг акцент в експозицията е картината на Иван Мърквичка „Мома със забрадка”. Портретът впечатлява с типичния за знаменития художник похват, като разкрива сложната душевност на изобразената жена чрез извеждане на нейния емоционален израз над чисто етнографските черти, отбелязват от галерията.

Специално място в експозицията заема творбата „Козарка” на Марин Георгиев Устагенов – ученик на Мърквичка в първия випуск на Държавното рисувално училище.

Разнообразието от жанрове и сюжети допълват трите морски пейзажа на Марио Жеков, създадени в различни периоди от творчеството на известния маринист. Не по – малък интерес сред ценителите предизвикват картините на Бронка Гюрова и Александър Петров – Лавандулата – художници, чиито творби рядко се появяват на пазара на изкуството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар