Снимка: Арт Център ФотоСинтезис

В "Болоня" ще ни пренесе фотографската изложба на Франко Франчески, която се открива на 18 юни  в Арт Център ФотоСинтезис.

В галерията ще бъдат подредени тридесет и две прекрасни изображения в черно и бяло, характеризиращи се с острота и зимна светлина, без никакви отражения. Изобразявайки най-забележителната част от архитектурата на 20-ти век в града, заснетите обекти са като обгърнати от едрозърнеста мъгла от миналото.

Изложбата е създадена с цел зрителите да се запознаят по-добре с града или да го преоткрият в различна светлина.

Проектът се ражда от съзнанието, че от цяла Италия, и по-специално от град Болоня, само художествените и архитектурни забележителности от миналото са тези, които публиката познава, а много често, страхувайки се от сравнение с прекалено бляскавото минало, модерните и съвременни произведения биват игнорирани или не изпъкват достатъчно.

Размишлявайки над това, Франко Франчески търси в архитектурните линии на сгради от миналия век, духа, който е повлиял на различните стилове. Скривайки общото и фокусирайки се върху детайлите, той търси определен знак, символ, който да разкрие не само архитекта, но и епохата му и културата на града в представения историческия момент.

От това изследване, фотографът е изготвил редица изображения с изненадващи ъгълчета, корабни платна, геометрични движения и динамизъм. Вместо обичайните цветове и успокояващи колонади в червено и охра или барокови църкви, виждаме бяло и сиво. И така оценяваме динамичното движение на града към бъдещето, към новата Европа, на която той принадлежи.

По повод фотографската си изложба, Франчески ще води майсторски клас, предназначен за професионалисти, както и за любители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase