Снимка: Галерия "Лоранъ"

Общ преглед
С експозиция от избрани произведения на Генко Генков галерия „Лоранъ” отбелязва 90 – годишнината от рождението на художника. Той е знакова фигура в художествения ни живот от средата на миналия до началото на XXI в. Платната му се познават с експресионистичен маниер: наситени, дори приемани за несъвместими тонове, са опит за преодоляване на конвенционалните норми в живописта.

Чистите и силни цветове обаче не са резултат от самоцелно търсена, колористично – завършена цялост, нито пък са плод на случаен избор – багрите в платната на Генко Генков винаги носят определена символика, израз на философските разбирания на твореца за Природата, Човека и Космическите сили, изграждащи връзките помежду им.

Изложените в арт салона 16 платна на Генко Генков са избрани от частни колекции, специално за експозицията. В галерията ще са подредени оранжево – виолетовата пъстрота на „Созопол”, синьо – розовата „Тясна улица в Несебър” и ще ни отведе до огнено – червения „Морски бряг – привечер”.

Плътни мазки ваят релефната текстура на платната, като придават скулптурен вид не само на дърветата и къщите в градския пейзаж, а дори материализират докрай обагреното в ярки тонове небе, отбелязват от галерията.

Акцент в експозицията е знаковият за цял творчески период „Пейзаж от Драгалевци”. Платното е уникално не само по отношение на внушителните си размери (107/139 см) – решено смело и в композиционен, и в колористичен план.

Експозицията може да бъде посетена от 31 май до 21 юни 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар