Иван Мудов вече години наред изследва механизмите, които изграждат света на изкуството.

От симулацията на откриване на музей до виното за вернисаж, през създаването на колекция - институциитe и техните социални кодове сa изиграни на територията на самото произведение и подчинени на нови правила.

Този нов тип критика става възможен благодарение на присъединяването към „централния“, Западен дискурс на все повече художници от "периферията", където ролята на изкуството е често далеч от наложените традиции.

Самият Иван Мудов целенасочено и с крайна изобретателност атакува установените правила.

Така например „Фрагменти“ се състоеше от крадени елементи от произведения на съвременното изкуство, изложени в престижни световни институции.

Художникът не само постави под съмнение историята на западните колекции, но и проблема за авторството и какво определя стойността на творбата днес.

0GMS e eдин от най-малко провокативните проекти, в които е въвлечен Иван Мудов, но за сметка на това един от най-ефикасните.

Заедно с Камен Стоянов и Стийвън Гермор, художникът създава концепция за комерсиална галерия за изкуство и развива една от нейните прояви - галерия с размера и формата на чекмедже.

Още по темата

Изложбите на галерията представят предимно произведения на млади художници, които трябва да се поместят в чекмеджето.

То от своя страна „паразитира“ в съществуващи пространства за изкуство, възползвайки се не само от техните мебели (кухненско чекмедже, в случая на галерията на ИСИ, София, например), но и програма, комуникация и публика.

На 3 май в пловдивската Галерия Сариев ще бъде представен 0GMS, като вече самостоятелен и нарочно направен за целта шкаф.

Той съдържа четири чекмеджета и сам е превърнат в обект – произведение на изкуството.

Галерия 0GMS става произведение 0GMS и обратно - произведението придобива функции, надхвърлящи обичайно отредената му роля.

То поема отговорност не само за собственото си съществуване и контекстуализиране, но и за видимостта и контекстуализацията и на произведенията, които излага.

Така 0GMS се превръща в опит за реално осъществяване на система за взаимна подкрепа в света на изкуството.

Изложбата продължава до 17 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase