Снимка: БГНЕС

Днес се открива предизборната кампания на изборите за 45-то Народно събрание, които ще се произведат на 4 април. Изборите бяха насрочени с указ на президента от 14 януари 2021 година и публикуван в Държавен вестник на 19 януари. Кампанията ще приключи на 3 април в 00.00 часа.

В изборите за парламент ще участват 30 формации - 22 партии и 8 коалиции. Хиляди са кандидатите за народни представители във всички 31 многомандатни избирателни райони, които ще се борят за 240 места в парламента.

Изборният кодекс забранява в рамките на предизборната кампания публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с кампанията. В рамките на тези 30 дни не се допуска предизборна агитация в държавните и общинските учреждения и институции.

Гражданите, партиите, коалициите от партии, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. Предизборната кампания се води на български език, а предизборните събрания са публични.

Това ще е първата предизборна кампания в условията на пандемия и извънредна ситуация. Законът за мерките и действията по време на извънредното положение предвижда кампанията да се провежда при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Подадените заявления за гласуване в чужбина са 63 500, от които само 1230 са хартиени. Най-много са заявленията в Турция – почти 15 000, във Великобритания – 12 000, Германия – 9 500, Испания – 6 000, САЩ – 3 900.

На предстоящите избори в секциите с над 300 избиратели ще може да се гласува с машини, освен с хартиена бюлетина. Според инструкциите на здравното министерство машините трябва да се дезинфекцират след всяко гласуване, както и химикалките за гласуване.

До 31 март болните от COVID и карантинираните трябва да подадат в общинската администрация заявления, че ще гласуват с подвижна урна. За да се сформира такава секция, е нужно да има поне 10 заявления от избиратели.

Още по темата

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase