Датата на изборите този път съвпада с католическия Великден. Представителите на една от най-големите католически общности у нас в Белене  обаче казват, че празникът няма да попречи на желаещите да упражнят правото си на глас.
 
Католическият свещеник Паоло Кортезе, мисионер на Ордена на пасионерите в Италия, от 2012 година служи в църквата "Рождение на Блажена Дева Мария". За десет години е много добре приет от местните католици.
 
"В Белене има няколко стотици вярващи, които участват не само за големите празници, но и с всекидневна молитва участват в евхаристията - говорим за 200-300 човека. Католиците в Белене са малко над 3000. Повече от 10% участват в живота на общността", заяви пред Bulgaria ON AIR отец Кортезе.
 
Според него това, че изборният ден съвпада с католическия Великден, не е проблем и не бива да буди притеснение у хората.
 
"Разбира се, това съвпадение може у някой да събуди някакво притеснение, но според мен няма да има проблеми за никого! Службите не траят целия ден! Службите са един час, два часа максимално или събота на пасхално бдение или в неделя. Имаме достатъчно време да се съберем в семейството да се събираме на обяд или вечеря. И мисля, че всеки човек може да намери пет минути да отиде да гласува и да изпълнява този дълг и това право", каза отецът.
 
В малката общност на Белене също не виждат причина големият християнски празник да доведе до по-ниска избирателна активност. 
 
Отец Кортезе е категоричен, че добрите граждани трябва да подкрепят демокрацията и да упражнят правото си на глас, както и че за истинските християни Великден е всяка неделя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase