Снимка: БГНЕС

Експертът по външна политика и борба с тероризма Боян Чуков напусна БСП, за да се включи в листата на ВМРО за предстоящите парламентарни избори.

"Професионалната ми кариера винаги е била в услуга на българските национални интереси. Предвид моята квалификация, имах очаквания, че ще бъда полезен не само на БСП, а и на държавата. Явно не попадам в приемлива класация на тяхната ценностна система. Но не им се сърдя", заяви Чуков в ефира на "Денят ON AIR".

На въпроса защо е избрал ВМРО той отговори:

Имам определени позиции по въпроса с Косово и Македония. Познавам Косово, познавам Българите там. Бях последният човек, който напусна Косово, преди да обявят независимостта си. Тези хора съм ги виждал, те са се молили България да им помогне. Няма да забравя думите на един възрастен дядо, който каза "България се оправи, а ние сме пропаднали". С ВМРО нямаме различия по този въпрос - те споделят същия подход към тази част на Балканския полуостров.

Чуков коментира и листата на партията.

"Екипът на ВМРО са млади и интелигентни хора, които мислят като мен. България инвестира много в мен - аз съм ѝ длъжник", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Боян Чуков изрази и мнението си за бъдещето на отношенията между страната ни и Република Северна Македония.

"Докато сръбското влияние в Скопие е това, което имаме в момента, и докато Русия счита, че сърбите са неин базов пункт на Балканите, борбата ще бъде много тежка и много неприятна за нас", добави експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase