Няколко ключови въпроса съпътстват подготовката за изборите през април. Първият е колко хора ще излязат да гласуват, вторият е за кого да упражним правото си на глас и третият - как ще гласуваме в условията на пандемия.

Едно от условията е химикалката да се дезинфекцират след всеки избирател. За кратко всеки избирател ще трябва да свали своята маска, за да бъде сравнено лицето му със снимката от личната карта.

Още по темата
Председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева, е на мнение, че указанията на здравния министър са много добри и навременни. "В унисон са с мерките, които предприеха другите държави, които проведоха избори. Биха осигурили спокойна обстановка по време на изборите", заяви тя в студиото на "България сутрин".

Още в началото на януари от Обществения съвет са изпратили становище с препоръка да бъдат осигурени ръкавици за всеки избирател. На база тези указания това все още било възможно, а ЦИК трябва да вземе финалното решение.

"ЦИК познава в детайли изборния процес и използвайки указанията, може да даде насоки на Районните избирателни комисии. Следващата неделя ще има частични избори в 10 кметства и очакванията са, че ЦИК трябва да вземе решение как ще гласуват тези избиратели", отбеляза Матева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ никой не трябва да се притеснява, защото ще бъдат предвидени мерки за дезинфекция и измерване на температурата. Ще има обособени специални помещения за хора със симптоми.

"Дадохме препоръка да има секции в двора на училището, за да гласуват лица с температура", каза още Матева.

Около 110 млн. лева ще бъдат разходвани за провеждане на парламентарните избори на 4 април. 9600 ще бъдат машините за гласуване.

"Трябва да се дезинфекцира всеки избирател, преди да гласува с машина. Има информация, че тези машини също могат да бъдат дезинфекцирани с 95% етилов спирт", посочи гостът.

Членовете на СИК трябва да бъдат с ръкавици, които ще дезинфекцират и ще сменят.

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 1 седмица

До Избирател, к.18
Бъркаш: комунистите няма да дойдат на власт, а тези от една обединена АнтиГЕРБ коалиция, от която бягате като дявол от тамян. И тя ще стане рано или късно факт, защото вие сами няма да си идете, а трябва да ви изгонят на избори. Измитайте се, гербаджии, разединени лъжепатриоти, обявяващи се за честни политици лъжци от "Воля" и циркаджии шоумени!

19

Анонимен

преди 1 седмица

Абе вие луди ли сте и какво искате в края на краищата: да има избори или да отблъснете избирателите от урните и да провъзгласите Боце от Банкя за пожизнен Падишах?! Старите хора и тези на средна възраст ще ви се подчиняват, но младите ще ви изметат заедно с полицията и прокуратурата! Сбъркали сте годините и действащите лица: такива като Боце, Цвета от Кърджали, доФтурицата, Спас Гърнето, Обединените лъжепатриоти и т.н. няма да управлявате вечно. Изходът е един: или се измитате, или ще ви изметат

18

Избирател

преди 1 седмица

Щегласуваме с омраза към комунистите ! Искаме да няма комунисти в родината ! Всичко лошо в България идва с възцаряването на комунистите на власт от миризливите руски ботуши !