Снимка: БГНЕС
fallback

Според изборния експерт Стоил Стоилов няма никакъв проблем с организирането на изборите. Проблемът е в избирателната система.

"Тази, която прилагаме,  беше единствената, която се промуши през партиите през 2014 г. Тя не беше желана от експертите. Имаше препоръки за задължителна преференция, за механично - смесена избирателна система, за немската избирателна система, за множествена преференция. Единственото, което партиите допуснаха, е тази нещастна доброволна преференцийка.

Според изборният експерт партиите трябва да се съгласят да отворят по-широко кръга от хора, които взимат решения. “В момента партиите са монархии, в които много тесен кръг от хора взимат решения, редят листите и т.н. Една смесена система ще ги постави пред необходимостта да потърсят 120 мажоритарни кандидати, които ще се състезават в многомандатни избирателни райони”, каза пред БНР Стоил Стоилов.

Експертът коментира и поставянето на известни и харесвани личности за водачи на листи, които после отказват да влязат в парламента. "Това е една измама от гледна точка на партиите към избирателите. На второ или пето място може да е някой, който да е тотално нехаресван, но той да стане депутат".

Стоил Стоилов анализира и предложенията за налагане на система, подобна на  гръцката, която да дава бонус на победителя в изборите. Експерт е против такава система. По думите му тя ще засили недъзите на този маркетингов подход във формирането на листите.

“По-полезно би било до се премахне двойното водачество, да се въведе задължителна преференция и определен контингент мажоритирно избрани депутати". Стоилов допълни, че е противник на машинното гласуване.

"Машините бяха въведени на базата на едно журналистическо говорене, че в България има някакви големи измами в секционните избирателни  комисии, които машините могат да преодолеят. Бяха похарчени около 60 млн. лева, за да се купи "желязото" – самите машините. На всеки вот ние харчим около десет милиона, за да им слугуваме – да ги возим, да ги програмираме, препрограмираме, проверяваме, зареждаме батериите, държим ги някъде на склад и т.н. Резултатът на всички тези действия с машините е насаждане на недоверие в изборния процес.

Машината не позволява недействителна бюлетина или недействителен глас. Поради това ограничение рязко се увеличи броят на гласовете "Не подкрепям никого".

Стоилов коментира и смяната на членове в секционните избирателни комисии. "Не знам дали има някаква много дълбока игра, но се  създава впечатление, че изборния процес е удушен от политическите партии”.

"Дали нашите избори са свободни от насилие, от външни въздействие и дали са истински – демократични, по тези големи критерии ние сме ОК", отбеляза също Стоил Стоилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

До Кой гласува за ГЕ

преди 1 час

никой не гласува сагерб, те си нагласят резултата

31

Анонимен

преди 1 час

хубаво, не искате машини, а какво ще кажете за над 30% невалидни бюлетини?... това легитимно управление ли ще бъде? герберастките лели в цик драсват леко в/у бюлетина, която не е за герп и оп невалидна

30

ТОЗИ ВОТ Е ФАЛШИВ

преди 2 часа

СМЕНЕТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СИСТЕМАТА !

fallback