Снимка БГНЕС, архив

7 сигурни формации в следващото Народно събрание, а 2 с шанс да преминат бариерата. 2 милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Това сочи проучване на агенция "Тренд" за електоралните нагласи на българите по поръчка на "24 часа".

През септември не се наблюдава съществена динамика в оценката за работата на основните институции в страната. Парламентът продължава да се ползва с ниска подкрепа, като само 12% от всички интервюирани изразяват положителна оценка за работата му, докато 80% дават отрицателна оценка.

Вторият кабинет на Димитър Главчев се ползва с 19% подкрепа, а 70% изразяват отрицателно мнение. Регистрираме 38% положителна оценка за работата на президента, докато отрицателната е 49%.

ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи. Битката за второто място остава с неясен край. „Възраждане“ отбелязва лек ръст спрямо последните парламентарни избори през юни и се подрежда на втора позиция с 15.6% от гласуващите. Плътно след тях е „Продължаваме промяната-Демократична България“ с 15.1% от гласуващите. Коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ се ползва с подкрепата на 8.5% от гласуващите. С изравнени позиции са БСП-Обединена левица (6.9%) и „Има такъв народ“ (6.9%). Формацията около Делян Пеевски „Движение за права и свободи – Ново начало“ се ползва с подкрепата на 5.8% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори. Партията на Радостин Василев МЕЧ (3,5%) и Величие (3,4%) остават под парламентарната бариера, но с шансове за парламентарно представителство. Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията „не подкрепям никого“ е 3,9%, но този процент се разпределя между всички формации.

Очакваната избирателна активност според данните от проучването е между 2 милиона и 2 милиона и 200 хиляди души, които биха упражнили правото си на глас.

В проучването бяха тествани две твърдения относно евентуалните компромиси след изборите. Твърдението „след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство“ събира подкрепата на 2/3 от пълнолетните българи, докато 19% са на мнение, че „ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори“.

Проучването е направено в периода 17 - 24 септември. Използвани са 1003 стандартизирани интервюта "лице в лице". Възложител на изследването е "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase